Общинските болници - идат оставки и разпад

„Кревати и помещения имаме, но нямаме хора, които да лекуват“

Общинските болници - идат оставки и разпад | StandartNews.com

„По-голямата част от общинските лечебни заведения, тип общинска собственост, най-вероятно няма да могат да подпишат договори с Националната здравноосигурителна каса. При нас разпадът е неминуем. В момента само изпълняваме, не се справяме. Подадени оставки, напуснали сестри и лекари. Догодина ще стане така, че ако епидемията отмине, тогава няма да можем да окомплектоваме кадрово болниците“, съобщи пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

По думите му стриктните мерки от пролетта са били само „увертюрата на едно представление, което сега се разгръща с пълна сила“: „Това накара хората сега да не вярват. Българинът е такъв по природа. Българинът е много пъти лъган и когато за пореден го излъжеш или му кажеш нещо преувеличено, той вече не вярва и не се пази“.

Д-р Тотев не приема предложението всички болници да бъдат „мръсни“, защото не всички могат да реагират с адекватно COVID лечение, тъй като „кревати и помещения имаме, но нямаме хора, които да лекуват“: „Как досега не можехме пневмония да лекуваме, а вече ще можем да лекуваме COVID-19. То е нонсенс. България е държава на парадоксите и това доведе до отлив на лекарите, защото те нямат сигурност“.

Д-р Тотев припомни, че общинските болници са най-нежеланите за местоназначение: „И докато колегите се натискат да работят в частните болници, ние ги молим да дойдат при нас. Когато вкараш един човек, свикнал да лекува една патология, в едно COVID отделение, коренно различно като начин на работа, този човек или остава и се заразява, или напуска. Целият алгоритъм в болницата започва да страда и я повлича надолу“.

Той анонсира, че предстои целият Управителен съвет на Сдружението да подаде оставка: „Законът за лечебните заведения е променен така, че лечебните заведения като търговски дружества отиваме към Закона за публичните предприятия и там ръководните тела не могат да работят в собствените си предприятия, тоест, ако остана на поста, не мога да съм лекар“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай