Нов вид лекарство бори коронавируса с финес

Интерферон бета се използва по цял свят само във форма за инжектиране

Нов вид лекарство бори коронавируса с финес | StandartNews.com

Лекарствената компания "Синерген" от Великобритания съобщи, че медикамент с името SNG001 дава обещаващи резултати в лечението на COVID-19. Клиничните изпитания на лекарството сочат, че то намалява риска от развиване на тежък COVID-19 с цели 79%, пише британският в. „Телеграф“.

Лечението използва протеин с името интерферон бета, който се вдишва от пациентите с помощта на инхалатор. Протеинът провокира имунна реакция, която да се пребори с коронавируса.

Според това, което се знае до момента, пациентите приемащи SNG001 е много по-възможно да се възстановят от инфекцията, отколкото тези, които не приемат протеина.

За вече хоспитализирани пациенти с тежък COVID-19 медикаментът намалявал времето, прекарано в болница, но с много малко – от девет на шест дни.

От компанията производител „Синерген“ все още не са публикували пълни резултати от клиничното изследване, но твърдят, че данните са изключително обещаващи.

„Резултатите ни показват, че интерферон бета – широко използвано лекарство, което се инжектира, има огромен потенциал за подобряване на здравето, когато се вдишва. То възстановява имунния отговор на белите дробове, засилва защитата им и ускорява оздравяването от SARS-CoV-2“, коментира проф. Том Уилкинсън от университета в Саутхемптън и главен учен на изследването.

Интерферон бета се използва по цял свят само във форма за инжектиране. Той се прилага на пациенти с множествена склероза, тъй като е доказано, че забавя развитието на тежката инвалидизация, която болестта предизвиква.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай