Най-после. Намериха коронавирус в прилепи

Учени от Китай и Австралия направиха мащабен преглед

Най-после. Намериха коронавирус в прилепи | StandartNews.com

Учени от Китай и Австралия направиха мащабен преглед на коронавирусите, поразяващи прилепите в южната част на Китай и откриха четири близки до SARS-CoV-2, като един от тях - RpYN06 е с почти идентична структура на генома на новия коронавирус.

"Успяхме веднага да изолираме четири досега непознати коронавируси, сходни със SARS-CoV-2 и три патогена, близки до причинителя на атипична пневмония", пишат авторите на статията.Появата на вируса SARS-CoV-2, който предизвика настоящата пандемия, все още е обект на спорове сред биолозите. Учените не могат да определят точно къде и кога е възникнал този вирус и кои животни са го пренесли на хората."

Молекулярни биолози под ръководството на проф. Едуард Холмс от университета на Сидни, Австралия правят първото мащабно изследване на патогените, поразяващи прилепите в провинция Юнан, откъдето вероятно произхожда и SARS-CoV-2. Те изследвали проби от прилепи, събрани в периода май 2019 г.-ноември 2020 г.Следи от коронавируси са открити в 40 на сто от пробите.

Анализът на генома на четири от бетакоронавирусите показал, че те са близки до SARS-CoV-2. Един от тези вируси - RpYN06 е максимално близък по структура на генома с човешката версия на SARS-CoV-2. Много от гените на RpYN06 са почти напълно идентична структура с тези на SARS-CoV-2.Според учените от екипа на проф. Холмс бъдещите изследвания ще покажат как тези бетакоронавируси са еволюирали, за да проникват в човешките клетки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай