Най-чаканата вест.Витанов каза кога ужасът свършва

С ваксината ще смачкаме този вирус, каза математикът

Най-чаканата вест.Витанов каза кога ужасът свършва | StandartNews.com

Най-чаканата новина – кога ужасът с коронавирусът свършва, дойде от топ математика на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов от БАН. "Втората половина на юни ще се усети подобрение и към края на годината вече ще сме се преборили с вируса, а аз ще спра да посещавам телевизионните студия", каза ученият. Той обяви, че ще се ваксинира и препоръча това на всички, които не са се срещали досега със заразата.

"С ваксината ще смачкаме този вирус. Това ще се усети при 2 милиона ваксинирани, при 3,5 милиона започваме да си решаваме проблемите. Ако един човек се ваксинира, той предпазва близкото си обкръжение, средно 3-4 души", обясни проф. Витанов. Според него връщането на учениците от 1 до 4 клас в училище няма да има сериозно отражение.

"Преди бяхме на долната врата, сега се качихме доста нагоре, видяхме какво пише на нея - че ген. Мутафчийски е прав, и сега тръгваме пак надолу. И това е правилната посока. Базовото репродуктивно число вече е 0,89, което вече е доста добре. Ще видим какво ще стане с активните случаи. Смъртността все още е висока, ще започне да спада, но не толкова бързо”, коментира още Николай Витанов. И допълни: „А свръхсмърттността над 120 човека на ден се дължи и на други фактори - че вероятно народът е доста болен. И това трябва да се погледне като свърши тази пандемия. Сравнението с другите държави обаче е добро, виждате какво става в Турция, Сърбия и то си има причини да става това. По добра е ситуацишята като брой нови случаи в Северна Македония, Гърция. В Западна Европа обаче не е добра ситуацията, във Фарнция тази сутрин базовото репродуктивно число отново е над 1, в Германия също има над 30 000 нови случая на ден. От тази гледна точка ние сме добре".

"Рано е да се говори за отпускане на мерките, защото броят на активните случаи е висок”, категоричен бе ученият. По думите му това е нещото, което трябва да намалее. В момента те са 88-89 хиляди и намаляват с около 1000, 1500 на ден, но трябва да паднат под 50 000.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай