Мутафчийски с графики срещу леките мерки

Когато хората излязат в парковете, нещата ще се влошат, категоричен е генералът

Мутафчийски с графики срещу леките мерки | StandartNews.com

С графики как се разпространява коронавирусът у нас ген. Венцислав Мутафчийски мотивира позицията си срещу разхлабването на мерките в България.

ВИЖ ОЩЕ: За какво се карат Мутафчийски и Борисов

„Ако първоначално България се движеше в едно плато, след това имаше един минипик в началото на април, последван от спад, то от Цветница насам ясно се наблюдава ръст на заболелите“, заяви той. И показа графиката на движение на заразата на дневна и на седмична база. Кривите ясно показват горям ръст в момента.

ВИЖ ОЩЕ:От днес: В парка с маска и на 2 м един от друг

„Струпването на хора винаги води до повишаване на опасността от разпространение на коронавируса. Когато се разхлабват мерките, трябва да се казва какви ще са последиците. Когато хората излязат в парковете, нещата ще се влошат“, категоричен бе ген. Мутафчийски.

ВИЖ ОЩЕ: Полиция в парковете, Иванов притеснен

От днес пада забраната за разходки в парковете, но при строги правила – два метра разстояние, маски и никакво сядане по пейки и тревни площи.

Генералът сравни ситуацията в България и Гърция. В нашата южна съседка, където имаше затваряне за едно денонощие, има 11 нови случая. В България, където имаме по-либерален режим на контактуване, имаме ръст, каза шефът на Щаба.

Ген. Мутафчийски припомни изследване на Харвард, което дава прогноза как ще се живее в бъдеще с коронавирус – ще има пикове и спадове на болестта.

„Най-вероятно ще се наложи да живеем по този начин, докато не се намери надеждна ваксина и лекарство. Животът не може да спре. Всяко отхлабване на мерките ще доведе до увеличаване на болестта. Важно е правителствата да могат да дадат заден ход и да въведат ограничения, докато спадне отново болестта“, заяви той. Според него, за момента няма заплаха за бюджета на НЗОК заради развитието на болестта и припомни, че щабът няма никакъв бюджет. По отношение на лекуването на болни с хидроксихлорин и азитромицин, генерал Мутафчийски заяви, че тези медикаменти имат странични ефекти, особено изразени за сърдечния ритъм, което може да доведе до смърт. Болните, които се лекуват с тях, се наблюдават в болниците. Тези препарати не могат да се ползват в домашни условия. Ползите и вредите са 50 на 50.

„За хидроксихлорина още от прилагането в САЩ беше направен и модел за проучване и особено в прилагането му с азатрил. И двата медикамента имат странични ефекти, особено изразени за сърдечния ритъм. Това може да доведе до смърт. Затова те се прилагат в болнични условия. Те не могат да се ползват вкъщи“, уточни Мутафчийски.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай