Може да забранят на възрастните да излизат. Ето кога

Ако се стигне дотам, ще започнем с частичен локдаун за неваксинираните, каза зам.министърът на здравеопазването

Може да забранят на възрастните да излизат. Ето кога | StandartNews.com

Ако заболеваемостта в страната не бъде овладяна, нараства лавинообразно и достигне над 1 000 заразени на 100 000 души и се запълнят леглата за неинтензивни грижи над 9 000, ще се реши за въвеждането на локдаун. Това обяви зам.-здравният министър д-р Александър Златанов пред Нова тв.

„Ние сме на принципа към определен момент да се въвеждат необходимите мерки. Ако се стигне дотам, ще започнем с частичен локдаун за неваксинираните (става въпрос за неваксирани срещу коронавирус хора на възраст над 60 години). Ограничаване на времето, в което ще могат да излизат извън къщи", добави той. 

„Имаме 7 000 души в лечебни заведения. Вече имаме почти над 600 в интензивните отделения. При положение, че на този етап сме разкрили около 700 за интензивни грижи. Към момента според необходимостите поетапно разкриваме легла за лежащи COVID пациенти”, уточни той.

Златанов увери, че от здравното министерство имат готовност да увеличат още интензивните легла, но за сметка на други дейности. „Опитваме се всячески да не спрем спешните оперативни интервенции, операции и други”, добави зам.-министърът.

Относно зеления сертификат, Златанов беше категоричен, че от министерството нямат никакво намерение да се откажат от тази мярка. По думите му рестрикцията е въведена напълно адекватно в точния момент. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай