Медик разби три мита за Ковид

Ученият отново отрече слуховете за отрицателното въздействие на ваксините върху репродуктивните способности

Медик разби три мита за Ковид | StandartNews.com

Директорът на Изследователския център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ Александър Гинцбург разсея три популярни мита за коронавируса, пише БГНЕС. На първо място, лекарят опроверга твърденията за безполезност от носенето на медицински маски. „Маската защитава предимно тези хора, които не са ваксинирани, които нямат защитни антитела“, каза Гинцбург.

Той добави също, че използването на маски от ваксинираните дава възможност да се предотврати предаването на патогена, ако ваксинираното лице е носител на вируса.

Освен това специалистът коментира информацията, че преболедувалите трябва да се ваксинират със "Спутник Лайт", като няма нужда от инжектиране на двукомпонентна ваксина.

„Петдесет на петдесет е вярно. Истината е, че след шест месеца преболедувалите трябва да бъдат ваксинирани със „Спутник Лайт". Освен това, ако човек е на възраст над 65 години, е много вероятно да бъде необходимо ваксиниране с втория компонент", каза Гинцбург.

Специалистът посъветва да се направи тест за антитела след първата ваксинация и, както обясни Гинцбург, ако титърът на антителата се окаже 300 или повече, можете да не се ваксинирате с втората доза. Ако обаче не е възможно да се установи нивото на антителата, по-добре е все пак да се направи втора ваксина, препоръчва лекарят.

Освен това ученият отново отрече слуховете за отрицателното въздействие на ваксините върху репродуктивните способности.

"Не е вярно. Цялата система от доказателства е получена в Института по акушерство и гинекология "Кулаков". Доказано е, че в резултат на ваксинацията със „Спутник V“ работата на гените изобщо не се променя", каза Гинцбург.

В същото време специалистът посочи, че при мъже, преболедували COVID-19, репродуктивната система е потисната за дълго време. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай