Математик вещае страшни цифри до дни

Заразените може да станат 3000 – 4000 на ден,каза проф. Огнян Кунчев

Математик вещае страшни цифри до дни | StandartNews.com

Страшни цифри на заразените с коронавирус вещае до дни математикът от БАН проф. Огнян Кунчев. „През следващите седмици заразените с коронавирус могат да достигнат до 3000 – 4000 на ден. Ако децата тръгнат на училище, може би ще имаме 3000 заразени още в края на септември, в началото на октомври”, прокнозира професорът в интервю за Нова тв.

„Смъртността върви след заразяването. Очакването за нея, ако оставим да се случи това, което беше миналата година, е същото – за миналата година имаме 18 500 официално починали заради COVID-19. Сега не виждам да са много по-малко”, коментира още той.

„Успокоителното е, че вече имаме над 1 млн. ваксинирани срещу коронавирус, както и преболедували го”, посочи Кунчев.

По думите му през август е имало покачване на заразените, а сега се наблюдава лек спад на този ръст.Това се дължи на факта, че хората отидоха на море, там има отворени заведения, в София също има много такива, т.е. на тези контакти плюс факта, че вариантът „Делта” се оказа много по-заразен”, обясни математикът.

„Спадът не трябва да ни успокоява, защото децата тепърва тръгват на училище. При тях „Делта” вариантът е много по-тежък и се стига до хоспитализации. Сегашният спад показва, че трябва много внимателно да си напасваме моделите”, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай