Математик разясни къде сме на стълбата на кризата

Той посочи, че пикът на коронавируса у нас е бил покрай Великден

Математик разясни къде сме на стълбата на кризата | StandartNews.com

Вирусът е като стълба, а ние сме на нейното последно стъпало. Сценарият е стабилен и в момента той е за между 0 и 20 случая на ден. Ние стоим срещу вратата, на която пише: „Край на медицинската част на кризата”. Просто трябва да минем през нея. Това заяви в интервю за Нова телевизия математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. 

Той посочи, че пикът на коронавируса у нас е бил покрай Великден. „След което случаите започнаха да намаляват. Това се дължи на факта, че в България развитието на епидемията не следва класическия сценарий на нарастване”, разясни математикът.

Витанов подчерта, че е възможно разрастване на заболеваемостта, ако не се овладеят отделните огнища. „Изтървем ли два клъстера, много бързо може да се окажем в ситуация, в която имаме над 100 заразени на ден. Това обаче сега е под контрол и всички клъстери са установени и изолирани”, успокои той.

Математикът допълни, че ако се спазват мерките, които са останали, и няма дълги „пасове”, епидемията у нас ще свърши по график. „Както казах тя ще отнеме два и половина до три месеца. Докъм средата на юни броят на заразените ще е вече толкова малък, че няма да представлява проблем”, заключи проф. Николай Витанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай