Математик предрече тежка есен. Деца в болниците

Най-важните мерки са ваксините, каза Лъчезар Томов

Математик предрече тежка есен. Деца в болниците | StandartNews.com

Тежка есен с много заразени, много деца в болниците и много починали предрече математикът д-р Лъчезар Томов.

"Очакваме тежка есен, защото у нас ваксинационният процес е много нисък. Колкото и преболедували да имаме, градове като Лима и Делхи показаха, че не малка част от преболедувалите отново се заразяват", каза експертът за Нова тв.

Най-важните мерки е да се задължат някои хора да се ваксинират. Налага се и затваряне, смята Томов. Той заяви, че се повтаря вълната от миналия август. По думите му в България хората не правят големи празнувания, а разпръскването намалява разпространението. Съответно трите празнични дни няма да доведат до бум на разпространението.

"При запазване темпа на ваксинация в момента въпросът е какво ще стане след пика. Гледам Русия, която е сходна на нас. Тяхната вълна започна юни и направиха пик през юли, но спадът вървеше много бавно", заяви той.

И добави: "Дори да стигнем пик сега, това не значи, че бързо ще мине. Ще има много починали, ако не вземем сериозни мерки".

"Очаквам да стигнем 100 хиляди активни случаи и 17-18 000 нуждаещи се от легла", прогнозира Томов. По думите му този път ще има повече заразени и хоспитализирани деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай