Кунчев оптимист за коронавируса у нас

Равносметката по отношение на коронавируса не е лоша, смята доц. Кунчев

Кунчев оптимист за коронавируса у нас | StandartNews.com

„Равносметката по отношение на коронавируса не е лоша. В сравнение с началото на пандемията нещата са много различни и като брой легла, които могат да посрещнат болни. Болните вече са около 850 и никъде нямаме отказ за приемане на пациенти в болница", заяви в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Извън материалните неща – къде какво недостига и в какво състояние е базата, ако в такива моменти не докажеш, че си на мястото си и правиш каквото трябва, няма кога друг път. Проблемът е огромен и всеки трябва да изпълнява задълженията си“, посочи Кунчев.

„Търсим доброволци за всички РЗИ в страната. След първата вълна на съпричастност сега почти няма такива. Системата е затруднена, но няма откази за прием на пациенти. Проблемът е, че е много неравномерно разпределен коронавирусът. В много области като Благоевград, където имаме близо 100 заразени, има и 2-3 области като Монтана и Враца, където няма нито един заразен. Системата ще се справи, но това не помага много на най-засегнатите области като Варна, Пазарджик, Смолян и Благоевград“, добави той.

„Никой няма да остане на улицата. Ако трябва ще оборудваме една болница само за коронавирус. Проблемът е по-скоро в недостига на персонал. Обмисля се като ситуация, в която няма да има къде другаде да се настаняват заразените. Резервни легла още има. Запълнен е капацитетът на 50%, но резервът не е на всички места. Ако има достатъчно хора, които трябва да се приемат, ще се направи такава болница. Това е краен вариант и е добре да има подготвеност“, заяви Кунчев.

„Никой не може да каже какво ни очаква. Следя и водещите центрове в другите страни и няма прогнози. СЗО признава, че не трябва да се правят прогнози, защото няма научна база.

Длъжни сме да сме подготвени. Чартърните полети например намаляха с 80 - 90%. Ако туристите са положителни, обикновено си отиват в страната, от която идват. Организираме трансфер на туристите. Почти всеки ден организираме трансфер на румънски туристи от Гърция към ГКПП „Дунав мост“.

Звучи нормално да имаме реципрочни мерки, но когато в едната страна случаите са повече от другата, местната власт може да прецени решения да взема“, каза още той.

„Тенденцията показва, че през последната седмица имаме намаление с 20% за България и увеличение със 162% за Гърция. Вълната на Балканите малко утихна, но продължава да расте в западноевропейските страни. Най-високата ни позиция беше 3-о място в ЕС, но сега сме около 5 - 6 място. Започна повишаването в другите страни“, посочи той.

„Мерките не се спазват и това доведе до по-мощното повишаване на случаите. Глобите няма да помогнат. Няма контролна система, която да е навсякъде и да вижда всичко, а и много трудно отделяме ресурс, който и това да прави. Много са глобите, които са наложени, но това не променя нещата. Хората не спазват елементарни мерки“, допълни Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай