Доц. Кунчев каза кога Омикрон ще ни завладее, скоро е

Новият вариант на вируса спря полетите в САЩ, вероятно това ще се повтори у нас

Доц. Кунчев каза кога Омикрон ще ни завладее, скоро е | StandartNews.com

Омикрон ще стане доминиращ в България до края на януари.

Това прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. По думите му за момента не се налага затягане на мерките в страната.

"Заболеваемостта ни не е кой знае колко висока, тя е 350 на 100 000 средно за страната. Разбира се, има и райони - те ще са и първите, в които ще има по-масово разпространение на Омикрон. Това са големите градове, ски центровете - там където има струване на много хора, където предаването става леко", обясни Кунчев.

Според него най-важно за момента е да се спазват разпоредените мерки. До затягане на мерките може да се стигне, ако заболеваемостта се увеличи рязко.

"При всички случаи в САЩ, в Западна Европа, тя постави на колене дори и някои от авиокомпаниите. Половината от полетите в САЩ са отменени, заради липса на персонал, който да обслужва самолетите. Вероятно това ще се повтори и при нас", коментира главният държавен здравен инспектор.

Според него е важно у нас да бъде ограничено тежкото протичане на инфекцията и да бъде намалена смъртността.

Кунчев каза, че е възможно затягане на мерките на локално ниво в областите с висока заболеваемост.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че няма да се откаже от предложението си за задължителна имунизация на работещите в здравни и социални заведения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай