Кунчев: Безотговорно е да не се ваксинираш

Българи в чужбина се връщат специално, за да се имунизират у нас, казва здравният инспектор

Кунчев: Безотговорно е да не се ваксинираш | StandartNews.com

В следващите шест месеца имаме две задачи – да направим честни избори и да възобновим ваксинацията, защото темпът е бавен“, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването „Тази сутрин“.

„Хората се страхуват, колебаят се, слушат глупости, четат неща в социалните мрежи, които ги плашат. Истината е, че ако си имал шанса да не се срещнеш с този вирус досега и имаш четири вида ваксини, и не се ваксинираш – това е тотална безотговорност“, категоричен е Кунчев.

По думите му е нужна широкомащабна информационна кампания с голям диапазон на участниците. „Кой когото харесва, трябва да чуе от него колко е важно да се имунизираш“, коментира Кунчев.

„Насищането в България с ваксини е достатъчно голямо. Няма друга европейска страна, в която да решите да се имунизирате и да отидете, и да имате такъв избор. Няма друга такава. Имам обаждания от колеги и познати, които планират да се върнат у нас, за да се ваксинират“, каза Кунчев.

На въпрос дали е трябвало първо да се ваксинира възрастното и уязвимо население, Кунчев коментира, че в повечето западни страни първо са ваксинирани рисковите групи и чак тогава всички останали.

По думите на здравния инспектор няма нищо притеснително да се направи ревизия на здравеопазването.

„Идеята е да се учим от грешките си. Няма начин човек да не допусне грешки, особено в такава ситуация“, каза Кунчев.

На въпрос дали са взимани политически решения за сметка на експерти, според здравния инспектор това не се е случвало досега.

„Не ми е искана оставката от Стойчо Кацаров. Аз не виждам и основание да ми я иска. Засега съм част от екипа“, каза Ангел Кунчев по повод спекулации, че служебният здравен министър е поискал да го освободи.

„Има една обида при хората, които работиха толкова много. Има РЗИ-та, в които хората имат 2000 часа извънреден труд за миналата година. Това не може да се компенсира“, каза Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай