Ковид мутира, какво ни чака наесен?

Коронавирусът трябва да се атакува по различни начини, казва вирусологът проф. Александрова

Ковид мутира, какво ни чака наесен? | StandartNews.com

През последните дни в България се наблюдава тенденцията борят на излекуваните от коронавирус да надвишава значително новозаразените.

Това обаче не основание за прекомерен оптимизъм, „трябва да изчакаме и да продължим да спазваме мерките“ срещу пандемията, заяви вирусологът проф. Радостина Александрова от Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при  БАН в „Тази сутрин“ по БТВ.

Александрова напомни, че тенденциите се определят на база двуседмични резултати от тестовете за COVID-19.

Няма данни, че мутациите правят коронавируса по-болестотворен и хората го прекарват по-тежко.   При нарастването на броя на инфектираните се увеличава и броят на тези, които го прекарват с по-тежка клинична картина и съответно починалите, каза Александрова по повод големият брой починали от заразата през последните дни.

Наесен, когато се очаква коронавирусът да се застъпи и с грипните вируси, е препоръчително хората, които се чувстват зле, да не ходят на работа. Причината е, че тогава вероятно ще бъде трудно да се разбере веднага какво е заболяването - грип или COVID, препоръча вирусологът.

Коронавирусът е сравнително стабилен генетично, което е добра новина за създаването на лекарства и ваксини. Това показва изследване на генома на вируса, направено в университета в Болоня, каза проф. Александрова.

Според изследването нивото на мутиране на коронавируса е поне два пъти по-ниско в сравнение с грипните вируси.

В момента са установени 6 варианта на коронавируса. Първият - ел, е най-старият, тръгнал от Ухан. Вторият, наречен "ес" - засега се предполага, че той е върлувал в Италия.

Три от мутациите - джей, джей ар и джей хаш, са най-разпространени в Европа. Два от тях са установени в Италия, третият е във Франция.

У нас в момента се прави изследване какъв точно е вариантът на коронавирус.

Според проф. Александрова, коронавирусът трябва да се атакува по различни начини, тъй като, ако бъде притиснат, ще се опита да избяга чрез мутации. По думите й всички вируси го правят.

Поне три ваксини има в момента в света, които са в трета фаза на изпитание. При нея трябва да се разбере доколко ваксината е ефективна.

По повод наближаващия старт на учебната година проф. Александрова даде два примера.

В Израел училищата отворили през май, но седмица по-късно отново били затворени, след като се оказва, че в едно училище са инфектирани 150 ученици и над 80 души от техните близки.

В САЩ е направено изследване за учебната година на колежаните. Математически модел показва, че тестовете за коронавирус трябва да се правят на всеки 2 дни, за да бъде безопасно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай