Кошмар. Нова разновидност на коронавируса в Европа

20A.EU1 се е появил за пръв път в Испания през лятото

Кошмар. Нова разновидност на коронавируса в Европа | StandartNews.com

Нова разновидност на коронавируса, предизвикващ COVID-19 регистрираха швейцарски и испански учени. В последните месеци тя има широко разпространение в Европа, съобщи ТАСС.

Все още няма доказателства, че тази разновидност, която е наречена 20A.EU1, е по-опасна, се посочва в съобщение на Базелския университет.

Специалисти от Базелския университет, Федералното техническо училище в Цюрих и испански учени са анализирали и сравнили данни от пациенти с COVID-19 в цяла Европа и са стигнали до извода, че 20A.EU1 се е появил за пръв път в Испания през лятото. Сега на него се дължат почти 80 на сто от всички случаи на заразявания в Испания.

„Важно е да се отбележи, че няма никакви доказателства на този етап, че разпространението на новата разновидност е обусловено от мутация, която усилва заразяването или влияе на клиничната картина“, казва водещият автор на изследването д-р Ема Хоткрофт. Според учените разпространението на 20A.EU1 е било „улеснено от отслабването на летните ограничения за пътуване и мерките за социално дистанциране“.

Тази разновидност на новия коронавирус вече се проявява в 12 страни от Европа. Освен това е известно, че тя е пренесена в Нова Зеландия и Хонконг. Сега на 20A.EU1 се дължат 90 на сто от всички случаи на зараза във Великобритания, 60 на сто в Ирландия и от 30 на сто до 40 на сто от случаите в Нидерландия и Швейцария. Вариантът на новия коронавирус е засечен и в Белгия, Германия, Италия, Латвия, Норвегия, Франция, Швеция.

Учените подчертават, че широкото разпространение на въпросната разновидност не означава, че именно тя е причина за настоящия ръст на заболеваемостта в Европа. „Това не е единствената разновидност на вируса, която циркулира в последните седмици и месеци. В някои държави със значителен ръст на случаите – Белгия и Франция например, преобладават други разновидности“, обобщава проф. Рихард Неер от Базелския университет, един от съавторите на изследването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор СТАНДАРГ
Коментирай