Конюнктивитът може да означава зараза от COVID-19

Коронавирусната инфекция нерядко може да се изяви клинично с конюнктивит

Конюнктивитът може да означава зараза от COVID-19 | StandartNews.com

Началникът на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Александровска“ - доц. д-р Александър Оскар, припомни в интервю за предаването „Беновска пита“ по Канал 3, че конюнктивитът е един от симптомите, които често сигнализират за COVID-19. "Коронавирусната инфекция нерядко може да се изяви клинично с конюнктивит", подчерта той.

Оскар сподели още, че в България през последните години се наблюдава едно неглижиране на проблемите с очите при подрастващите и подчерта, че за изминалите три месеца се наблюдава увеличение средно с един диоптър влошеното зрение при децата, които използват прекомерно дигитални устройства и рядко събират витамин D от слънчевата светлина.

Друга важна тема, касаеща малчуганите до 5-годишна възраст, е мързеливото око. „Мързеливото око е намалено зрение на окото. В 85% от случаите става въпрос за едното около, а в останалите - на двете. Коварното на това заболяване е, че няма никакви външни прояви. Едва, когато детето си закрие едното око и установи, че не вижда, тогава родителите реагират. Лечението може да продължи година-две“, коментира доц. Оскар.

Що се отнася до новия здравен министър проф. д-р Костадин Ангелов, който е и директор на „Александровска“, доц. д-р Оскар му пожела здраве и успех и подчерта, че всички имаме интерес той да се справи добре с новата си длъжност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай