Кога сме най-опасни за околните? Отговаря ковид специалист

По думите му навлизаме в петата вълна на коронавируса, без да сме завършили четвъртата

Кога сме най-опасни за околните? Отговаря ковид специалист | StandartNews.com

"След празниците очаквахме бум на заболяването, което засега върви плавно. Имайки предвид, че вариантът Омикрон има къс инкубационен период от един до три дни и фактът, че удвояването на болните става за един и половина-два дни, се очакваше доста по-значителен брой болни", посочи в интервю за бТВ проф. Георги Попов - специалист по инфекциозни болести и ръководител на COVID звеното на "Софиямед".

"Обикновено човек е най-заразен към края на инкубационния период, когато вирусът се размножава най-активно в носоглътката и има възможност да го предаде на други хора", каза той.

По-късият инкубационен период, който се наблюдава при варианта Омикрон, е предпоставка за повече заболели, посочи Попов.

Проучвания сочат, че вариантът Омикрон протича по-леко от другите, но това трябва да се интерпретира в условията на българската действителност, където имаме малък процент на ваксинираните хора и застаряващо население.

"Наблюденията и тук са, че заболяването протича сравнително по-леко, с бързо преходна температура до 38 градуса за два-три дни, дразнене в гърлото и кашлица, но са възможни изключения", обясни професорът.

По думите му навлизаме в петата вълна на коронавируса, без да сме завършили четвъртата.

Твърде наивно е да се каже, че Омикрон ще бъде краят на глобалната пандемия, категоричен бе проф. Георги Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай