Китай крил за вируса 6 ключови дни

На седмия ден, 20 януари, президентът Си Дзинпин предупреди обществото

Китай крил за вируса 6 ключови дни | StandartNews.com

На шестия ден след като топ китайски представители на властта тайно установили, че най-вероятно са изправени пред пандемия от нов коронавирус, в град Ухан, епицентърът на заразата, организираха голям банкет за десетки хиляди хора, а милиони хора организираха пътувания за празненствата около Лунната нова година.

На седмия ден, 20 януари, президентът Си Дзинпин предупреди обществото. Дотогава повече от 3000 души са били заразени с новия коронавирус по време на почти една седмица на публично мълчание, съобщава "Асошиейтед прес", позовавайки се на документи и данни.

Забавянето в първата страна, изправила се срещу новия вирус, идва в критичен период - началото на епидемията. Опитът на Китай да предупреди публичността, но и в същото време да избегне създаване на паника, в крайна сметка доведе до пандемия и почти 2 милиона заразени с коронавирус и повече от 126 000 починали.

Според експерти забавянето да се информира китайското общество е в резултат на стриктния контрол над разпространението на информация в страната, бюрократични пречки и нежелание да се изпратят лоши новини по веригата на управление.

Освен информацията в тези документи, китайските лидери са били принудени да признаят опасността от пандемия, след като на 13 януари е потвърден първият случай извън Китай, който е в Тайланд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай