Кантарджиев: Всеки трети тест е положителен

Това каза в предаването “12+3“ директорът на центъра и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев

Кантарджиев: Всеки трети тест  е положителен | StandartNews.com

 

Всеки трети PCR тест за коронавирус, извършван в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, е положителен, каза в предаването “12+3“ директорът на центъра и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев:

"Това, което можем да контролираме, е да продължаваме да убеждаваме хората да взимат противоепидемичните мерки по важност - те са първо маски на закрито, второ отстояние, физическа дистанция и трето това са мерките за дезинфекция и хигиена", допълни проф. Тодор Кантарджиев.

Според проф. Кантарджиев и в малките, и в големите градове в страната масово не се ползват маски на закрито:

"Доста служби и институции в страната не изпълняват своите задължения. Държавните железници трябва да осигурят всички да бъдат с маски, не да раздават маски, а да следят дали се носят маски във влаковете, там където има чакални по гарите трябва това да е отговорност на БДЖ.

Агенцията по безопасност на храните - маски в местата, където се продават хранителни продукти - това са магазините, маски задължително в кухните, където се приготвя храна - в ресторантите, в кетъринговите фирми, маски задължително, хигиена стриктна, това е работа на Българската агенция по безопасност на храните.

Третото нещо - общините трябва да следят за маски на закрито във всички обществени места на територията си", подчерта проф. Кантарджиев.

Необходимо е да не се преекспонира проблема с коронавируса в масмедиите, защото хората се умориха и не трябва да бъдат плашени, не трябва да се допускат и най-малките следи на масова паника.

"Мерките, които сега са в заповедта на министъра на здравеопазването трябва да се спазват чрез убеждаване на хората. Който носи маска не заразява, намалява до 5% възможността да зарази някого даже и да отделя голямо количество вирус. Който носи маски и е сред хора, които са заразени, около три пъти намалява възможността да се зарази, а когато всички носят маска на закрито вероятността да заразят пада под 1%", подчерта експертът.

Препоръката:

"Препоръката е да се убеждават хората, че маските, дистанцията и донякъде дезинфекцията са нещата, които могат да намалят разпространението на тази инфекция, за да може да съхраним живота на лекарите и да можем по-ефективно да пазим възрастните, хронично болните и хората с имунен дефицит", подчерта проф. Тодор Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай