Кантарджиев: Ваксина у нас до началото на 2021 г.

Пушачите са с по-малък риск от зараза от коронавируса, каза професорът

Кантарджиев: Ваксина у нас до началото на 2021 г. | StandartNews.com

90% спазват правилата, а 10 на сто - не. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев. По думите му, маската трябва да е на лицето на този, който може да зарази околните. Професорът смята, че децата под 12 г. може да не носят маски. "Първата работа на малките е да започнат да си разменят маските", прогнозират шефът на Центъра за паразитни болести пред Нова тв.

Той препоръча хората, които ще отидат на тържествата за Съединението, да стоят на дистанция и да не се целуват, "както пише в кървавото писмо".

Проф. Кантарджиев заяви, че се разчита на ваксината и припомни, че държавата е подписала договор за доставка на стотици ваксини. По думите му, ваксина у нас ще има късната есен, началото на зимата или до началото на 2021 г. 

Има светлина в тунела, заяви професорът. По думите му, ваксината трябва да има разумна цена, защото ще се слага на много хора. Първоначално у нас тя ще е за рисковите групи - хората над 65 г., хората с онкологични заболявания, но все още не е ясно дали ще бъде подходяща за тях, защото ваксината е жива.

Преди 4 седмици много млади хора се заразиха на балове, нощни заведения и публични събития. Заради тях от 2 седмици имаме много възрастни, заразени от тях. Това е причина за повишение на смъртността, каза Кантарджиев.

От 2-3 седмици имаме намаление на заразените, добави той.

Въпреки неспазването на мерките от някои хора, имаме намаление на заразяването. Това е благодарение на горещото и сухо време, обясни професорът. Но случаите ще се увеличават с настъпването на есента, когато маските ще са крайно необходими.

По думите му, най-опасен е коронавирусът е за хората с хематологични и сърдечни заболявания, но дългогодишните пушачи са по-малко засегнати, защото при тях рецепторите, за които може да се закачи вирусът, са по-малко. Който пуши, да продължава да пуши, но умерено, препоръча професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай