Кантарджиев:След дълго боледуване настъпва мутация

"Трябва да се акцентира възрастните хора да се ваксинират"

Кантарджиев:След дълго боледуване настъпва мутация | StandartNews.com

„Когато човек боледува дълго време е голяма възможността да настъпи някаква мутация на вируса в неговия организъм.“

Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Когато човек боледува дълго време, той е на интензивни грижи, възможността в неговия организъм да настъпи някаква мутация на вируса, която да се задържи в хода на заболяването, е голяма. Затова колетите знаят, че от такива пациенти трябва да се взимат материали за изследване с PCR, които да се изпращат в Националния център за секрениране, защото при такива пациенти е много вероятно да настъпи някаква мутация, която ние трябва да хванем рано и да не допускаме нейното разпространение в обществото“, обясни той. Проф. Кантарджиев добави, че колкото по-рано хванат някаква мутация и не се допусне епидемичното разпространение, е много по-добре.

„Можем да забавим или да спрем разпространението, когато някой човек има две ваксини, но въпреки това ако заболее и се докаже коронавирус, PCR материала трябва да бъде изпратен в Националният център, защото може да се касае за някаква мутация на вируса, която по-малко се въздейства от антителата на ваксината“, каза още той. Проф. Кантарджиев каза още, че друг вариант е ако някой човек е доказано боледувал и заболее втори път, трябва отново да се изследва с PCR и материала да се изпрати в Центъра. Той добави, че клетъчният имунитет предпазва идеално от разновидностите на коронавирусите.

„Трябва да се акцентира възрастните хора да се ваксинират и да направим така обществото да е готово и повечето хора да се ваксинират. Скъпи сънародници, не чакайте да дойде нова ваксина и не чакайте да дойде есента. Хайде си пожелаем едно спокойно лято и това става само чрез масова ваксинация“, подчерта проф. Кантарджиев.

„Мерките трябва да са навременни. Когато съвпадат с някакви промени в климата, тогава резултатът е добър. Сега имаме по-малко от 120 на 100 хиляди болни на 14 дена. Нещата вървят добре, не само от времето, но и от разбирането на хората. Без мерки, да разчитаме само на времето, не бива“, добави още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай