Кантарджиев с важна информация за ваксинираните с Астра Зенека

Докато не потвърди НЦЗПБ за наличието на Омикрон у нас, не може да се каже, че е тук

Кантарджиев с важна информация за ваксинираните с Астра Зенека | StandartNews.com

"Който е с две дози на "Астра Зенека", да си направи бустерна доза. За Омикрон най-важното е да имаш бустерна доза, 75% си защитен, в другите проценти преболедуването е по-леко. Тези, които сега решават да се ваксинират, да го направят навреме, за да се избегнат опашки и струпвания на хора", призова в интервю за НоваНюз проф.Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация към Столичната община.

Кантарджиев информира, че има много места в София, където това може да се направи и допълни, че 45% от столичани са ваксинирани, което е положителен факт.

Той добави, че докато не потвърди НЦЗПБ за наличието на Омикрон у нас, не може да се каже, че е тук.

Относно опасността от появяването на грип и Делта вариант на COVID, освен Омикрон, проф. Кантарджиев заяви, че и да се яват случаи на грип няма да е трагедия и новина.

"Ще имаме случаи през февруари и няма да са много. Омикрон ще измести Делта, както стана във Великобритания. Омикрон е доста по-инфекциозен. Във Великобритания има много ваксинирани, и то предимно с две на "Астра Зенека", те вече си слагат бустерна, защото само с двете дози защитата не е голяма", заяви още той.

"Когато има висок процент заболели, се вдига и процентът на хората, влизащи в болница, много зависи и от средната възраст на населението, а ние сме с по-възрастно население. Това е риск за здравната ни система, Омикрон се разпространява бързо, не бива да се неглижира. Натоварват се спешната помощ и лекарите на първа линия", предупреди Кантарджиев.

Според него след седем месеца на нищо неправене всяка мярка е полезна, както и тази за стимулиране на пенсионерите да се ваксинират със 75 лева. Мерките просто трябва да се спазват - маски, дистанция и изолиране на болните.

Проф. Кантарджиев смята, че трябва да има информация относно имунизацията за различни групи от хора - майки с деца, пенсионери, млади хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай