Кантарджиев с тревожна прогноза за Омикрон. Какво ни чака?

Краткият инкубационен период е проблем, заяви той

Кантарджиев с тревожна прогноза за Омикрон. Какво ни чака? | StandartNews.com

Краткият инкубационен период на варианта Омикрон е проблем, защото по този начин заразата се разпространява по-бързо. Това каза за БТА проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинациите към Столичната община. По думите му, инкубационният период на този вариант е два до три дни, като в това време заразеният започва да кашля и да киха, отделяйки вируса.

До дни, вероятно, разпространението на Омикрон ще се увеличи заради събирането на хора през изминалите празници, посещенията на курортите, и сред завръщащите се от чужбина, допълни той.

Комбинирана зараза - грип с коронавирус, е възможна, но изключително рядко се случва, увери проф. Кантарджиев. При Омикрон категорично се установи, че по-трудно заразява белодробната тъкан, което е добре, и точно заради това, че "няма афинитет" към белодробната тъкан, протича леко, добави той. Според него най-големият проблем сега е временната нетрудоспособност на заразените, тъй като хората не са тежкоболни, но не са на работа за около десет дни. Трябва да се вземат мерки отсега, подчерта Кантарджиев.

Пред следващата седмица ще е ясен процентът на нарастване на броя на болните. Засега се увеличават случаите на разпространение на Омикрон, макар и слабо, в София-град, в Перник, Благоевград и Софийска област, посочи проф. Кантарджиев.

Заразяването с Омикрон на ваксинирани и с бустерна доза ваксина проф. Кантарджиев описа по следния начин: положителните PCR тестове говорят, че два-три дни заразените ще отделят вирус, който обаче ще бъде в много малко количество и ще го преболедуват с хрема, кихане и предимно главоболие.

По време на среща в Министерството на здравеопазването днес, която премина в приятелски и добронамерен дух, не е ставало въпрос за затваряне на детски заведения или училища, коментира проф. Кантарджиев. Всички бяхме единодушни, че трябва да запазим здравето на децата, без да спираме учебния процес, особено за най-малките. Деца, които се оплакват от болки в гърлото, имат хрема или повишена температура, не бива да ходят на училище, отбеляза проф. Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай