Кантарджиев каза кога може да има строги мерки

През ноември се очаква увеличаване на случаите

Кантарджиев каза кога може да има строги мерки | StandartNews.com

Затваряне на градове за момента не се налага. При каква ситуация обаче може да се стигне до по-строги мерки. Отговор на този въпрос даде проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести и зам.-шеф на Националния оперативен щаб.

За да има по-сериозни мерки срещу разпространението на коронавируса у нас, заразените трябва да надхвърлят 1500 души на седмица. За последните 14 дни трябва да има 25 болни на 100 000 население или 250 на 1 милион, каза Кантарджиев.

 

През септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз и това доведе до неглижиране на мерките, коментира пред Нова тв професорът. По думите му сухото и слънчево време до момента е помогнало хората да бъдат повече навън, на разстояние и да не се заразяват. Със застудяването, обаче, ситуацията се очаква да се промени.

„С днешна дата броят на заразените расте. Тръгнахме нагоре“, обобщи специалистът и уточни, че с идването на есенните и зимните месеци се очаква увеличаване на броя заразени в страната.

„Ноември започва циркулацията и на грипните вируси и за съжаление очакваме да има увеличаване на случаите на коронавирус и другите инфекции“, каза проф. Кантарджиев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай