Кантарджиев: Дисциплина, дистанция, дезинфекция

По отношение на коронавируса, в държавата има една лаборатория, която доказва коронавируса

Кантарджиев: Дисциплина, дистанция, дезинфекция | StandartNews.com

Най-важният съвет е да се спазват трите Д - дисциплина, дезинфекция, дистанция. На закрито ли е, е по-добре да си с маска, в интерес на твоето здраве, в интерес на здравето на околните. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той коментира, че е много вероятно да се удължи срокът на извънредната епидемична обстановка в страната. Но уточни, че нищо трагично и нищо травмиращо психиката няма.

Според него в момента не може да се каже, че в страната не се правят проби. "И да се каже нещо, което даже и лекари го казват, колкото повече проби правим, повече ще бъдат положителни - не е така. Положителните проби - от 100 дали ще са 5, 15 или 30 зависи от това откъде се взимат. Когато се взимат от един клъстер, това е един малък епидемиологичен взрив, отдалечен - както в момента в Смолян, когато хората са били в много тесен контакт, не са спазвали това, за което говорихме, обикновено пробите са много положителни. Вчера генералният директор на СЗО каза: Когато нямаш симптоми или са много леки, малко заразяваш - това е хубава новина", подчерта Кантарджиев.

Той отново припомни да се носи маска в магазините и обществения транспорт и посъветва хората, когато са в заведение, да гледат да са на открито. Когато си сам на улицата, не е нужно да си с маска. "Но когато видиш приятели, които не си ги виждал 100 дена, не се хвърляй да ги целуваш и да ги прегръщаш, особено децата им. Наблюдаваме нещо, което мен ме притесни - започнаха да се събират много големи групи, започнаха много хора да ходят в тесни пространства, а някои си позволяват и на закрито да са без маска", оплака се професорът.

Кантарджиев обясни и как се правят пробите в лабораториите в страната и в Националния център по паразитни болести: "По отношение на коронавируса в страната има една лаборатория - това е в националния център по заразни болести. Останалите 34 лаборатории работят същата диагностика, това е диагностиката, която е при взимане на материал от носа и гърлото. Материалът се слага в 2 милилитра течност и се изпраща в лабораторията. В зависимост от това колко материали се получават, в рамките на 1 час вече всички проби са първично обработени, за да се вземе от тях РНК. Доказването на РНК на коронавируса става с една реакция - полимеразноверижна реакция. Това е PCR. Всичко в рамките на 4-5 часа."

На въпроса кога ще бъдат готови резултатите от направените тестове за коронавирус на персонала от детската градина в район "Възраждане" в София, той отговори така: "Материалите в София се работят в столичното РЗИ лабораторията, в рамките на часове резултатите ще са готови. Вчера денят беше натоварен, защото много проби пристигнаха от Смолян".

Професорът заяви, че когато са били в близък контакт за повече от половин час, е редно да се тестват - това са т. нар. контактни от първи ред. Според него, голяма част от пробите, които ще се вземат в следващите дни в конкретната детска градина, ще бъдат отрицателни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай