Кантарджиев с тревожн данни за четвъртата вълна

В момента процентът на умиращите от коронавирус е по-голям, каза професорът

Кантарджиев с тревожн данни за четвъртата вълна | StandartNews.com

„По данните на НЦЗПБ за леталитет от COVID-19 четвъртата вълна изпревари третата. Това е точно обратното на това, което казва господин министърът. В момента процентът на умиращите от коронавирус е по-голям от този на умиращите през третата вълна”. Това заяви бившият директор на Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев в студиото на „Карай направо”.

„Преди две седмици имахме по около 1600 заразени на ден. Сега имаме 2300-2600. Столицата все още не е с тежко дифузно разпространение на болните. Но ако се получи такова в София, Пловдив, Варна, Бургас – това ще е много зле за цялата страна”, каза още той.

Кантарджиев отбеляза, че това, което го притеснява е фактът, че в началото на май са правени по 35 000 ваксинации на ден, а вчера например те са само 7000.

„Когато ви говорят с лозунги, а не с факти, знайте, че не са много истински нещата. Казват: „Всичко е под контрол”; „Нямаме проблеми”; „Справяме се идеално”. Умрелите били по-малко от преди. Не е така, защото започнахме да навлизаме в третата вълна с много висока смъртност, а четвъртата, в която сме в момента – с много ниска благодарение на лятото и на мерките”, коментира бившият директор на НЦЗПБ.

И допълни: „Това, което направи държавата през пролетта на 2020 г., беше да сме държавата с най-малко заболели и да чакаме да дойде ваксината. Тя дойде и започна регулярно снабдяване. Трябваше по 50 000 да се ваксинират на ден”.

Според него лошите послания, създаването на недоверие и това, че политиците са разделили хората на ваксъри и антиваксъри е довело до липса на желание за ваксиниране сред обществото. „Ако много се стараеш и говориш за коронавируса, те уволняват. А всички, които говориха ненаучно, срещу ваксините, срещу мерките направиха политическа кариера”, каза Тодор Кантарджиев.

Той коментира и заразяването с COVID-19 сред децата. „Дете може да зарази възрастен, но това става в пъти по-рядко, отколкото възрастен да зарази дете. Обикновено децата пренасят есенните вируси в семейството. Така е и с пневмококите. При COVID-19 обаче, това не е така. При него обикновено възрастните заразяват децата”, посочи бившият директор на НЦЗПБ.

Кантарджиев направи и прогноза, че в САЩ и Европа пандемията ще затихне в края на пролетта през следващата година. „За нас това не знам кога ще се случи. При това министерство и тези възгледи... Като че ли правят всичко, за да не се ваксинират хората”, коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай