Как да се пазим от дезинфектанти менте?

Истинските продукти трябва да съдържат минимум 70% алкохол и да са в течно състояние, а не под формата на гел

Как да се пазим от дезинфектанти менте? | StandartNews.com

Дезинфектантите да се продават на отделни щандове, подобно на храните. Това искане на граждани стана ясно на първия уебинар, посветен на COVID-19 и мерките за дезинфекция. Инициативата "COVID-19: ситуацията, пациентите, решенията, прогнозите” е на Националната пациентска организация. 

В нея се включиха главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, зам.-генералният директор на Българския червен кръст д-р Надежда Тодоровска и председателят на УС на НПО д-р Станимир Хасърджиев, пише "Монитор".

Събитието е първото от поредица уебинари, насочени към пациенти и техните близки, работодатели и служители, заетите в сферата на обществените услуги, работещи в обществени институции и т.н., относно трите принципа на дезинфекция, дистанция и дисциплина, в условията на пандемия.

Шандове няма да се въвеждат, но ще налагаме сериозни санкции на фирмите, които предлагат некачествени продукти, заяви държавният здравен инспектор пред пациенти и медии.

Според него особен риск крият онлайн продажбите, където няма контрол от страна на държавата. Постоянно си играем на котка и мишка, сменят се сървъри, така че трябва да се обмисли дали това изобщо да бъде разрешено, обяви д-р Кунчев.

Когато няма ваксини, дезинфектантите играят ключова роля, допълни държавният санитарен инспектор.

Според Ангел Кунчев хората трябва да четат внимателно етикетите, където е указан номерът на разрешителното от МЗ. Фирмите-производителки пък трябва да се проверяват в специален списък на здравното ведомство.

При извършена проверка е било установено, че на българския пазар има над 100 козметични продукта, които са с претенции за дезинфектанти, но те не могат да бъдат такива, каза д-р Ангел Кунчев.

Предупредили сме производителите и сме дали срок 48 часа да прекратят предлагането им, допълни още той и добави, че някои от тях са се съобразили, а за останалите ще се приложат други механизми за ограничаване.

Имало е случаи сред арабски и турски продукти, които са надписвали етикетите на продуктите си, без те да отговарят на изискванията за дезинфектант, каза още Кунчев.

Съдържанието на дезинфектанта трябва да е адекватно на нуждите, заяви д-р Тодоровска. Според нея при всички параметри, цената също е фактор – той трябва да бъде достъпен за всички, които искат да опазят здравето си и на своите близки.

Колкото и да се контролираме, все пак докосваме лицето си, затова дезинфекцията и миенето на ръцете е изключително важно, предупреди още д-р Тодоровска.

Според специалистите, социалната дистанция и правилната дезинфекция са най-сигурният начин да защитим здравето на нас и нашите близки. Точният дезинфектант задължително трябва да има разрешение от Министерство на здравеопазването и да е регистриран като биоциден продукт, да е минал през изпитания в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, да е от проверен производител, да е с поне 70 на сто спиртно съдържание и да е в течно състояние, а не под формата на гел.

В момента има намаление с около 20 на сто на заразените в България, което може би означава, че инфекцията намалява, каза още д-р Кунчев.

"200-300 новозаразени дневно не е невиждано и страшно, при грипа е по-страшно", обясни главният здравен инспектор. Но изрази тревогата си, че е възможно здравната система в България да достигне ниво, в което няма да може да поеме нуждаещите се от грижи.

Вълната, която премина през Балканите, сега се насочва към Европа, предупреди държавният здравен инспектор.

На уебинара бяха обсъдени още мерките, които държавата и местните власти трябва да предприемат, за да гарантират, че дезинфекцията на обществени места, включително заведения за обществено хранене и магазини, е достатъчно ефективна, за да се гарантира здравето на посетителите. Обсъдена бе и актуалната ситуация в страната и прогнозите за развитието на COVID-19 епидемията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай