К-19 е летният гост от ада. Какво чака светът?

Кои са големите фалити в Америка

К-19 е летният гост от ада. Какво чака светът? | StandartNews.com

 

Вирусът влезе в лятната ни къща като гост от ада. Така започва анализа си „Блумбърг“ за новата вълна на К-19 по света.

Всяка надежда, че коронавирусът, който е бутнал САЩ, Европа и голяма част от Азия в исторически икономически спадове, ще вземе почивка, се опроверга тази седмица. Вирусът продължава да разтърсва големи части от САЩ и да поглъща нации в развиващите се страни, особено Индия, Бразилия и Южна Африка, да се завръща обратно в Япония, както и в области на Европа и Китай.

С настоящия си темп от около 250 000 нови случаи на ден, до края на 2020 г. може да има повече от 50 милиона инфектирани в света. Що се отнася до смъртните случаи от пандемията, "ще прескочим над един милион", казва Ерик Топол, директор на Институт в Калифорния. В момента има около 674 000 жертви в световен мащаб, според данни на Университета Джон Хопкинс.

Времето на безопасна и ефективна ваксина е още далече, а най-големите притеснения са заразата да не избуи в Амеиршика около Деня на труда, когато училищата отварят врати.

"Притесненията са, че ще видим значително увеличение на разпространението на вируса тогава, което ще се разпростре върху повече възрастни и хора в риск. Това ще ни вкарва в началото на грипния сезон, когато предаването е потенциално засилено от цялата дейност на закрито. Всичко това не е хубава и обнадеждаваща картина", твърди учен от Минесота.

В същото време, когато правителствата са изправени пред необходимостта от нови изолации в градовете, перспективите за глобално икономическо възстановяване по-късно през годината изглеждат малко реалистични за повечето световни икономисти и изпълнителни директори.

Силно прилепчивият вирус се очаква да остане страховит и неуловим противник, докато първото поколение ефективни ваксини не бъдат разпространени, което много експерти очакват през 2021 г.

Шефът на Федералния резерв Джероум Пауъл тази седмица каза, че " увеличаване на случаите на вируси и подновени мерки за контрол върху нея започват отново да се отразяват върху икономическата активност", като посочи признаци на по-ниски потребителски разходи, въз основа на използването на дебитни и кредитни карти, и отслабване на показателите на пазара на труда в сектора на малкия бизнес.

В четвъртък САЩ обявиха, че икономиката е спаднала с рекордните 32.9% от април до юни. По-тревожно за някои е, че броят на американците дали заявления за първи път за безработица се увеличава в момента, когато аварийните обезщетения за около 30 милиона безработни изтичат в края на юли.

Конгресът обаче все още е разделен дали да се разширят и с колко обезщетенията за безработица и директните плащания за американците.

Други части на света, които пак са под контрол на вируса, продължават да се сблъскват с нови огнища. Китай още не може да се справи с инфекциите в северозападната част на Синцян. Великобритания отново въведе ограниченията за части от Северна Англия след ново тревожно увеличение на случаите и то само седмици след като започна да се отваря навън.

Възраждането на инфекциите в Европа накара правителствата да наложат нови пътнически и социални ограничения, като карантината на Обединеното кралство за всички пътници от Испания, където случаите рязко се увеличават.

За Еврозоната голямата болка си остава безработицата, в региона се очаква тя да удари почти 10% до края на годината, когато икономиката се свие допълнително, според проучване на Блумбърг. В Обединеното кралство тя ще достигне 8%, което е повече от двойно спрямо предходната година.

Междувременно от Goldman Sachs предупредиха, че азиатско-тихоокеанските икономики, които представляваха повече от 70% от световния растеж през 2019 г., преминаха през юни през голяма инфлексна точка, когато темпът на възобновяване на региона значително се забави и занапред се очакват трудни предизвикателства.

Докато рестартирането на икономиките след изолациите изглеждаше като "V" на много места, а ръстът на БВП за третото тримесечие се очаква да бъде стабилен, предвид много слабоото второ тримесечие, нормализирането ще бъде по-бавно оттук нататък, прогнозира  главният икономист на компанията Андрю Тилтон.

Според него болката от пандемията остава свирепа, особено в САЩ, където над 160 компании вече обявиха несъстоятелност.

Това са от търговци на дребно и авиокомпании до ресторанти и фитнес центрове, икономическата касапница включва някои известни имена като Херц Глобъл, J.C. Penney и Ascena Retail Group., собственик на веригите за облекла Ann Taylor и Lane Bryant.

Още по-тревожно е, че към края на юли, за повече от половината от 50-те компании, наблюдавани от рейтинговата агенция  Standard &Poor, приходите им са намалели с около 33% от предходния период. Загуби вече генерират гиганти като General Motors, General Electric, Starbucks и Nike.

"Макар че бяхме окуражени от ранните признаци на възстановяване, последните няколко седмици показват, че траекторията е ужасно неравна", признава главният изпълнителен директор на „Боинг“ Дейвид Калхун.

В Европа, за радост, благодарение на държавните субсидии и програми, много по-малко компании са обявени в несъстоятелност. През последните седмици обаче Airbus, Commerzbank и Burberry бяха сред големите компании, които предупреждават за сериозни съкращения на персонала.

В петък холандския партньор на Air France - KLM каза, че ще освободи 4 500 служители, а пандемията е изтрила усилията на авиокомпанията да изплати дълга си.

"Като цунами, цялата криза на короната сега я отмива", казва главният изпълнителен директор на KLM Pieter Elbers. „Плачи и започни отначало, е чувството, което изпитва той. И не само той, милиони хора по света мислят по същия начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай