Италия тества първата местна ваксина срещу вируса

Днес сутринта бе инжектирана върху човек

Италия тества първата местна ваксина срещу вируса | StandartNews.com

В Националния институт по инфекциозни заболявания „Ладзаро Спаланцани“ в Рим днес сутринта бе инжектирана върху човек първата доза ваксина срещу COVID-19, която е сто процента италианско производство.

Приемникът на разработения в биотехнологичната лабораторията „Рейтера“ край Вечния град препарат е петдесетгодишна жена – доброволка. Тя е била избрана измежду 7000 кандидати, като през следващите седмици наречената „Grad Cov 2” ваксина ще бъде инжектирана на още 90 доброволци.

Първата сред тях заяви днес сутринта пред репортери, че се е подожила абсолютно съзнателно на експеримента и че е горда да бъде полезна на сънародниците си.

Здравният директор на „Спаланцани“ проф. Франческо Вая обясни на нарочна пресконференция, че доброволката ще бъде контролирана на всеки 4 часа и то през всеки ден на следващите 12 седмици.

Ако се наложи, изследването може да бъде продължено с още толкова време, след което ще бъдат обработени всички данни.

При условие, че резултатите се окажат положителни – нещо, в което вярват всички сътрудници на института, тогава ще се пристъпи към третата, последна фаза от тестването на „Grad Cov 2”

При условие, че и третата фаза приключи с положителни резултати, то производството на 100% италианска ваксина ще започне веднага в близък до Рим специализиран фармацевтичен цех, а първите дози ще бъдат на разположение в ранната пролет догодина.

Третата фаза ще бъде организирана върху 10 000 доброволци от държави, където в дадения бъдещ момент коронавирусът върлува най-яко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай