Има пик при заразените с COVID-19 млади хора

Не е голям процентът приети за болнично лечение

Има пик при заразените с COVID-19 млади хора | StandartNews.com

През последните две седмици се увеличава броят на младите пациенти с коронавирус. Има пик сред младежите, подчерта в интервю за Нова телевизия директорът на спешната болница "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Те са били по дискотеки, на балове, ресторанти, но на тях им се дават антибиотици, не е голям процентът на приети за болнични лечения, успокои Балтов.

Спортуването в общи помещения, както е във фитнеса, води до по-сериозни разболявания, поема се по-голямо количество от вируса и боледуването става по-тежко. Още при началните симптоми на болест, не трябва да има никакво тичане и никакви физическо натоварване, разясни още проф. Балтов.

„Драмата си я правят хората, които не носят маски. Когато работиш в медицинска среда, е много рисково, и най-малкият пропуск в предпазването от зараза може да доведе до инфекция“, обясни още шефът на Пирогов.

Тромбозиране на малките съдове се наблюдава при болните от коронавирус, освен алвеолите на белия дроб, които са силно засегнати има и малки микротромби, които също усложняват клиничната картина на болните, обясни проф. Балтов.

В Пирогов се правят по 150 теста на ден, но това се налага, защото всеки един болен от коронавирус има повече контактни лица в момента, обясни още медикът.

Вирусът е прекалено нов, и още е рано за изводи какво влияе и какво не, това се отнася и за ваксините и за медикаментите според проф. Балтов.

„Аз мисля, че юли и август ще са хубави месеци и дано да се ограничи заболяването. Вирусът отслабва, младите ще го изкарат по-леко, но трябва да се внимава за това как и колко хора заразяват и това е основното,“ каза директорът на спешната болница.

Преди 3 дни е прекратен договорът с фирмата доставяща храна, за която стана ясно, че е предоставяла развалени храни с изтекъл срок на годност, увери проф. Балтов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай