Гибралтар ще защитава макаците от хора с К-19

Пишат закон, в който глобата за хранене на маймуна ще е 555 долара

Гибралтар ще защитава макаците от хора с К-19 | StandartNews.com

Правителството на Гибралтар обмисля план, с който да защити местните маймуни макак от човешки контакт, за да ги предпази от инфекция с коронавирус, съобщава Euronews.

Властите се опасяват, че новата зараза може да се отрази зле на популацията на животните, тъй като в миналото има редица случаи, в който човешки вируси се пренасят към други бозайници. През годините макаците са страдали от хепатит, който е довел до сериозни проблеми сред маймуните.

В момента няма данни, които да доказват, че COVID-19 може да зарази маймуна, но научната общност вече е открил подобни случаи при фретки, котки и при прилепите.

Гибралтар предвижда създаването на закон със символичното име “Закона за животните“, в който физическият контакт с макаците да бъде санкциониран със солени глоби. Очаква се санкцията да достига €555, ако бъде установено храненето на животните.

Макаците са единственият вид маймуни, които живеят свободно на територията на Европа. Те обитават местността Горните скали в Националния резерват на Гибралтар.

Що се отнася до пандемията от новия коронавирус, Гибралтар е относително защитена територия с едва 169 потвърдени случая и нито един загинал. В съседна Испания обаче има повече от 27 000 смъртни случая, по информация от Изследователския институт Джонс Хопкинс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай