Германия извади Варна от рисковите региони

Остават ограниченията за областите Добрич и Благоевград, въведени на 7 август

Германия извади Варна от рисковите региони | StandartNews.com

Германия извади Варненска област от списъка с рисковите райони за COVID-19. Информация за това публикува на сайта си  федералният институт "Роберт Кох", специализиран в изучаването на инфекциозни болести.
Две от най-популярните дестинации за германските туристи - Варна и Златни пясъци, попаднаха в "черния списък" с предупреждения за пътуване на института "Роберт Кох" в началото на месеца заради високия брой регистрирани случаи на новозаразени с COVID-19.

В предупредителния списък влязоха още Добрич и Благоевград. Предупреждението не беше забрана за пътуване, но оказа възпиращо действие пред желанието на германските туристи да пътуват до българското Черноморие, а написано черно на бяло даваше възможност на туристите да анулират безплатно полетите и почивките си у нас.

Изваждането на Варна  от предупредителния списък има друго важно практическо измерение за пътуващите от летище Варна - тъй като регионът вече не е рисков, не се изисква и задължителното подлагане на тест за коронавирус. 

Освен Варна от списъка е изваден още австралийският щат Виктория, докато за рискови зони се смятат от 21 август регион Брюксел в Белгия и Френска Гвиана. Остават и ограниченията за областите Добрич и Благоевград, въведени на 7 август.

Класификацията като рискова зона се основава на съвместен анализ и решение на Федералното министерство на здравеопазването, Министерството на външните работи и Федералното министерство на вътрешните работи и строителството. Класификацията като рискова зона се основава на двуетапна оценка. На първо място се определя в кои щати / региони е имало над 50 новозаразени лица на 100 хиляди жители през последните седем дни. Използват се и доклади на германските дипломатически мисии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай