Ето ефикасните ваксини срещу индийския щам

Това са Pfizer-BioNTech и AstraZeneca

Ето ефикасните ваксини срещу индийския щам | StandartNews.com

Ваксината Pfizer-BioNTech е 94% ефективна срещу хоспитализация след една доза и 96% ефективна срещу хоспитализация след две дози. AstraZeneca е 71% ефективна след една доза и 92% ефективна след две дози. Това установи проучване на PHE, очакващо партньорска проверка.

Ефикасността срещу симптоматично заболяване от делта варианта за Pfizer-BioNTech е 36% след една доза и 88% след две дози. За AstraZeneca това е 30% след една доза и 67% след две.

"Това не означава, че няма защита. Но определено има намалена защита срещу само инфекция или асимптоматично леко заболяване, особено с една доза, но също и с две дози”, ",  коментира Диипти Гурдасани, клиничен епидемиолог в университет кралица Мери в Лондон.

"Вариантът Делта е на път да се превърне в доминиращ вариант в световен мащаб поради повишената си преносимост", заяви и  Главният учен на Световната здравна организация - СЗО Соумя Сваминатан заяви по време на конференция.

Делта вариантът вече присъства в повече от 80 страни. По-трансмитивен от алфа варианта, той поражда опасения за по-нататъшни загуби на човешки живот и ограничителни мерки, пише "Дойче веле".

Докато Индия се бори със смъртоносна втора вълна, Великобритания наблюдава нарастване на случаите на COVID-19 въпреки ваксинациите. Германия също е предпазлива по повод на друга вълна, подтикната от делта варианта.

"Това е мутация, която вероятно е свързана отново с по-добро избягване на ваксините и евентуално дори с повишена преносимост", каза Гурдасани. "Все още не знаем свойствата на този нов вариант с тази конкретна мутация."

Изследванията на PHE установиха, че делта вариантът е свързан с 64% увеличен шанс за предаване в сравнение с алфа варианта (B.1.1.7), идентифициран за първи път в Обединеното кралство

В сравнение с алфа варианта, делта вариантът е по-вероятно да причини хоспитализация, според PHE.

Все още има малко данни дали делта вариантът причинява повече смъртни случаи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай