Експерт обяви при колко антитела може да се изчака с 3-тата игла

Новият щам на COVID-19 - Омикрон, се разпространява около 3 пъти по-бързо от предишните, каза проф. Аргирова

Експерт обяви при колко антитела може да се изчака с 3-тата игла | StandartNews.com

Новият щам на COVID-19 - Омикрон, се разпространява около 3 пъти по-бързо от предишните. Това сочат последните данни, които са получени от Южна Африка тази нощ, каза в предаването "Събуди се" проф. Радка Аргирова, член на експертния съвет към министъра на здравеопазването. По думите й засегнати са предимно млади хора и неваксинирани.

"Знаем, че има над 50 мутации. Част от тях ги знаем от Делта и Алфа вариантите. Знаем какво могат да причинят тези мутации", каза проф. Аргирова.

"Предполагам, че ваксинираните ще са достатъчно предпазени. Една част от мутациите са характерни и при предишни варианти и ваксините вече действат срещу тях. Но е възможно да не е на 100% това действие, което е нормално", обясни проф. Аргирова.

Тя обяви, че ще има няколко типа нови лекарства. Едните ще имат профилактични действия.

"Ще има и такива за хора, които не успяват да изработят антитела от ваксините", обясни проф. Аргирова.

Тя бе категорична, че ваксините помагат срещу всички видове вирусни варианти. Колкото повече неваксинирани има, толкова повече вирусът има възможност да се размножава.

По думите й е отчастни вярно, че ваксината е тази, която прави вируса да се изменя. Ако има масово ваксиниране, тогава ваксината убива вируса, а това дава място на нов. В резултат на ваксината може да стане промяна, но за следващата година например може да стане засечка и да се слага нова ваксина. Затова всяка година имаме нови ваксини, каза Аргирова.

Тя добави, че няма нужда от страх и паника, а има нужда да се отиде до лабораторията, за да се проверят антителата и да се вземе решение за трета доза.

Ако имате над 150 BAU антитела, може да почакате някой и друг месец.

Ако обаче са под тази граница, трябва да сложите трета доза.

Независимо каква е границата, ако сте с тежко хронично заболяване, което отслабва имунната система или сте на кортикостероидна терапия, трябва да сложите трета доза ваксина, обясни експертът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай