Джипита искат да минаваме тест преди преглед

Така ще се предпазят лекарите и другите чакащи пред кабинета пациенти, е аргументът

Джипита искат да минаваме тест преди преглед | StandartNews.com

Пациентите да минават на тест, преди да отидат на преглед при джипито. Това мнение изрази пред „Монитор” общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, която е член и на УС на Българския лекарски съюз.

Тя изтъкна, че няма нужда това да е PCR, а можело и друг вид тест, които са по-достъпни на пазара и на по-ниско цена.

„Има различни тестове, които не са на висока цена и могат да се направят. Например, антигенните са добра алтернатива. Идеята е да имаме някаква защита, видяхте, че буквално за 24 часа загубихме двама колеги”, изтъкна тя. Според д-р Николова по този начин ще се защитят и други пациенти, които посещават кабинетите на джипито, като бременни жени, болни хора, както и хора от рисковите групи.

Преди около десет дни представители на УС на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Шумен поискаха при семейния лекар да се ходи само с отрицателен PCR заради усложнената епидемиологична обстановка.

Тогава от Сдружението на общопрактикуващите лекари отказаха да коментират идеята. Те изтъкнаха, че идеята е на БЛС и очакват щом имат такава, да е предложат където трябва. Днес обаче председателят на сдружението доц. Любомир Киров се изказа в подкрепа на това предложение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай