Доцент от Пирогов: Днес е втори пик на болестта

Влажност и резки смени на температурата се съчетаха с охлабени мерки

Доцент от Пирогов: Днес е втори пик на болестта | StandartNews.com

Рекордният брой новозаразени днес дава основание да кажем, че имаме пик на заболяването. Трябва обаче да се прави разлика между заразени и болни, защото носителите на вируса не е задължително да заболеят. Това коментира по бТВ доц. Петър Атанасов, началник клиниката по вътрешни болести в "Пирогов". 

Свързвам го най-вече с промяната на времето, резките промени в температурите и висока влажност, за съжаление съвпаднаха и с разхлабването на мерките. Това доведе до този втори пик, каза докторът.

Първите болни с коронавирус бяха тежко болни. Те бяха с тежка проява на болестта. Те бяха хоспитализирани, лекувахме ги и дори в самия ход на лечението ние установявахме каква е причината за белодробното възпаление. Първите двама пациенти - мъж и жена, постъпиха с възпаление на дихателните пътища и дихателна недостатъчност. Имаха проблеми с дишането и газообмена. Впоследствие установихме, че причините за промените в белия дроб е коронавирус, последвана от пневмония. Нищо по-различно от обичайното за сезона, коментира той.

Има определени нюанси, които различават коронавирусната пневмония от другите вирусни пневмонии. Не мога да кажа, че е по-страшна или по-опасна. Болестта протича по-тежко или по-леко съобразно терена и конкретния човек. Всеки пациент е различна вселена, не може да се мери с един аршин всеки пациент, посочи доцентът.

Пробите не са меродавни по отношение на диагностиката на пневмонията. Голяма част от пациентите, които носят вируса се разминават с тежките симптоми на болестта, уточни той.

Не може да се разчита само на ПСР-теста. Що се касае за достоверност за среща с вируса, най-добрият познавач на вируса е персоналния имунитет на всеки човек. А това се доказва с бърз тест. Една голяма част от  белодробните инфекции, които сме лекували - около 500, 2/3 преминаха с типична картина на коронавирусна пневмония, посочи доц. Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай