Дезинфекцират Сунгурларе заради общинари с К-19

Заразените влизали и в кабинета на кмета

Дезинфекцират Сунгурларе заради общинари с К-19 | StandartNews.com

Град Сунгурларе ще бъде дезинфекциран заради тримата общинари, които са дали положителни проби за COVID-19. Тестовете на съветниците станаха ясни на 20 юни. Веднага след това кметът Георги Кенов  разпореди да се въведат извънредни противоепидимични мерки на територията на общината. 

Всички общински сгради са затворени, отменени са масовите мероприятия.Започнахме спешна дезинфекция с препарат на улици, открити площи, площади, паркове и места с обществен достъп. Предстои дезинфекция на общинската администрация и обществени закрити помещения, каза Георги Кенов.

"Най-вероятно цялата администрация ще се тества. Те са около 30 души. Проучват се семейните им и професионални контакти. ще бъдат издирени и контактните от втори ред, ако някой прояви симптоми. Това предстои, доста работа има. Връчват се предписания за карантина, и днес продължават", каза Кенов пред БНР.  

Обсъжда се и скрининг на по-големи групи от населението. 

Тримата общински служители, които са дали положителни PSR тестове, са били в една стая в сградата на община Сунгурларе. Заразата е внесена отвън, смята кметът Георги Кенов:

"РЗИ и полицията провеждат разследване. Тримата са имали някакви оплаквания миналата седмица, потърсили са лекарска помощ, не е било споделено, забавени са нещата. Влизали са в кабинета ми. Единият е директор на дирекция, другите отговарят за строителството и обществените поръчки. Последната седмица този, който е по-зле, беше в болнични, не е присъствал. Но имат контакт, както със служители на общината, така и с граждани."  

Сред мерките е и забрана за влизането в 25 кметства в населените места до второ нареждане. Достъп ще имат само и единствено членовете на Общинския кризисен щаб. Работа спира социалният патронаж. Затварят пенсионерските клубове и детските градини. Преустановяват се всички масови мероприятия. На работодателите се препоръчва въвеждането на дистанционна работа и засилването на филтъра, а на жителите на общината да носят маски на всички обществени закрити и открити места. Дали ще бъдат взети още по-драстични мерки като затваряне на града, ще зависи от резултатите от тестовете, уточни кметът на Сунгурларе. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай