Д-р Петър Марков: Омикрон е с двойно дъно

Има поне 4 причини да не можем все още да се зарадваме.

Д-р Петър Марков: Омикрон е с двойно дъно | StandartNews.com

Данните, че коронавирусната инфекция, предизвикана от варианта с Омикрон, протича по-леко, трябва да се приемат предпазливо, коментира смята епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков в профила си във Фейсбу

Ето неговия анализ:

Индикациите за по-леко клинично протичане при инфектиране с Омикрон датират вече от над месец. Доскоро повечето експерти изчаквахме да се натрупат реални данни преди да семе сигурни в това. За радост, по-мекото засега протичане се потвърждават вече от много изследвания, както лабораторни, така вече и от някои епидемиологични.

Но този куфар е с двойно дъно. По отношение на България има поне 4 причини да не можем все още да се зарадваме.

Първо

На въпроса дали Омикрон е по-ниско патогенен сам по себе си, или регистрираме по-ниско ниво на хоспитализации просто защото в Южна Африка и Великобритания той циркулира предимно сред имунизирани, все още не е отговорено по надежден начин. Ако е вярно второто, това не е новина, ние вече знаем че инфекциите със SARS CoV-2 протичат значително по-леко при хора с имунитет.

Почти цялата информация която получаваме дотук произлиза от страни, където нивото на имунизираност в населението е високо, както посредством предимно на естествена инфекция (Южна Африка), така и чрез ваксинация (Великобритания). Поради ниското ниво на имунизираност, ситуацията в България е доста различна от тази в гореспоменатите страни, и дотук ние нямаме почти никакви обективни данни, които да ни помогнат да знаем какво ще е поведението и тежестта на протичане на Омикрон в България.

Второ

По отношение на сумарното бреме от една инфекция за обществото, пък и индивидуалният риск на всеки един от нас, заразността е много по-важен фактор отколкото патогенността. Високо заразен и нископатогенен вирус е много по-лоша новина отколкото високопатогенен, но ниско заразен. Може би най-показателният пример за това са именно два коронавируса. MERS CoV, вирусът на Близкоизточният респираторен синдром е изключително високопатогенен. Леталитетът при него е над 30%. Т.е. от трима заразени един умира. За сравнение, с леталитет малко под 1%, може да се каже че SARS CoV-2 е 30 пъти по-ниско патогенен. Въпреки това поради огромната си заразност глобалният брой на смъртни случаи от последния се измерва в милиони за последните 2 години, докато жертвите на MERS CoV за деветте години от 2012 година до сега не могат да надминат дори деветстотин души, и голямото мнозинство се ограничават в рамките на Арабския полуостров.

В България навлиза вариант, който е много по-заразен от предишните. Дори и да е малко по-нисо патогенен, високата му заразност с голяма вероятност ще доведе до голям брой тежки случаи по силата на очакваното му масово разпространение. 

Трето

Все още много малко се знае за тежестта на протичане на инфекции с Омикрон сред възрастни хора и такива с придружаващи заболявания. Поради все още малкото изминало време, степента на засягане на тези групи досега все още е недостатъчна за да се направи оценка. Дали протичането при тези групи ще е по-меко? За разлика от Великобритания, в България големи сегменти от високо уязвимите възрастни хора са неваксинирани. Как ще протичат инфекциите при тях? При високата му заразност, и способността му да презаразява, какво ще стане ако/когато Омикрон влезе в домове за възрастни хора?

Четвърто

Предните дни във Великобритания, където имунизирани са много висок процент, регистрираха рекордни дневни бройки заразени, в сравнение с всички предишни вълни. В същото време досега боят на хоспитализираните и тези нуждаещи се от интензивно лечение и кислород е доста по-нисък от преди. Въпреки сравнително по-ниският брой пациенти обаче болниците там в момента имат сериозен проблем, и той е недостиг на медицински персонал. Поради високия темп на заразяване сред имунизираните, медицински лица в момента се заразяват масово. Поради заразността си те трябва да останат в къщи и да се самоизолират. Понеже тези случаи са много, болниците в момента изпитват остра нужда от персонал и имат трудности да обслужват иначе не чак толкова препълнените си отделения. За целта се налага да се прехвърля персонал между болнични отделения за да се покриват липсите.

От вчера имаме неочаквано висок брой новозаразени - близо 3х средният брой от последните дни, и над 2х повече от която и да било максимална стойност през последните 2 седмици. Въпреки че това може да е грешка или артефакт от натрупани недокладвани предните дни инфекции, намаляване на темпа на спад на дневният брой на инфекциите и изравняването им говори за нежелателна динамика. Опитът ни с експлозивния ръст на Омикрон от други страни, и фактът че той е в България вероятно вече от доста време, ме кара да очаквам край на спада и вероятно много стръмно нарастване на броя на заразените в рамките на дни.

Министерството на здравеопазването и правителството трябва да вземат предвид гореизброените рискове за България и да предприемат изпреварващи превантивни мерки за опазване на здравето и живота на гражданите. В контрола на инфекциите важи принципът "Надявай се на хубавото, но се подготви да посрещнеш лошото!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай