Д-р Ненков: Заразени не значи болни, а носители

Иска се от нас да спазваме дистанция, да си мием ръцете, а маските спират част от вирусите

Д-р Ненков: Заразени не значи болни, а носители | StandartNews.com

Общият брой на заразените, който се съобщава всеки ден, не означава болни хора, а носители на вируса. Нормално е да има ръст на новозаразените, мерките отпаднаха, разясни тази сутрин пред БНТ анестезиологът и бивш здравен министър д-р Мирослав Ненков.

"Виждам млади хора без маски на затворени помещения. Когато не носиш маска и заразиш майка си, не е виновна здравната система, Борисов или Щабът. Персонална е отговорността тогава. Затова и трябва да носим маски", категоричен бе Ненков.

"С дисциплината имаме проблем, с дезинфекцията и миенето на ръцете се справихме. Тези неща не са трудни за спазване. Не е трудно и при първи симптоми да потърсим лекар", каза бившият здравен министър.

"Иска се от нас да спазваме дистанция, да си мием ръцете, а маските спират част от вирусите. Хубаво е в затворено пространство да носим маска", каза още той.

"Ако семейство отиде заедно на ресторант, няма проблем. Проблем е когато се събираме с хора, които не знаем какви са и с кого са общували", заяви д-р Мирослав Ненков.

"Ситуацията е извънредна. Има си назначени хора, които разбират от темата. Разбирачи и неразбирачи вклиняват недоверие и пречат много. трудно е да си на мястото на властите, те носят реалната отговорност, а не само да си приказват. Представяте ли си, ако и тук, както в Швеция главният епидемиолог се извини, че е объркал мерките, какво ще стане? БГ-мамите на място ще му изпият очите", обясни бившият здравен министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай