COVID-19 вече се разпространява дифузно у нас

Страната ни по площ е малка, а следователно и границите между отделните клъстъри е започнала да се размива

COVID-19 вече се разпространява дифузно у нас | StandartNews.com

Коронавирусът в България вече се разпространява дифузно, а не на отделни клъстери, стана ясно от изявление пред бТВ на акад. Богдан Петрунов, който е председател на отделението за медицински науки на БАН.

В подкрепа на тезата си той посочи, че страната ни по площ е малка, а следователно и границите между отделните клъстъри е започнала да се размива. Доказателството – най-много случаи на заразени за последното денонощие са регистрирани в София и Пловдив.

„Ние сега берем плодовете на мачовете, които се проведоха с хиляди хора зрители, от абитуриентските балове, от отварянето на нощните заведения, на дискотеките – това няма никакво съмнение, че ще доведе до увеличаване на бройката“, коментира акад. Петрунов.

Той е категоричен – сегашното представяне на данните не е достатъчно убедително за обществото: „Първо – колкото повече изследваме, толкова повече ще имаме положителни проби. Не можем да говорим, че има голямо увеличение, ако не го съпоставим към броя на изследваните. Най-важното е кои болни се изследват. Ако се изследват от едно огнище, е съвсем друго, ако е от масов скрининг. Важни са броят на активно болните и броят на починалите. Ако тях ги съпоставим на 100 хиляди население, веднага ще видим къде се намираме“, посочи акад. Петрунов.

По думите му броят на положителните тестове не е показателен, защото не е известно дали всяка единица от тях е самостоятелна или има случаи, в които едно лице е тествано няколко пъти и тестовете му се добавят към общата статистика.

„Това, което ще доведе до ограничаване е, ако хората осъзнават, че просто трябва да проявим дисциплина и разум в това нещо. Елементарни мерки – носене на маски, дезинфекция, избягване на физически контакти“, добави академикът.

Той подкрепи носенето на маски с аргумента, че те намаляват пръските, които изхвърля човек при говорене, а оттам и количеството на вирусните единици, което също е от значение за това дали човек ще се зарази и ако да – как ще протече заболяването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай