Безопасни ли са ваксините за бременни?

Акушеро-гинекологични организации в САЩ и Великобритания дават отговора

Безопасни ли са ваксините за бременни? | StandartNews.com

Акушеро-гинекологични организации в САЩ и Великобритания препоръчват имунизация срещу COVID-19 на всички бременни жени заради нарастващия брой случаи на заболяването и ниските нива на ваксинация, съобщиха Асошиейтед прес и Би Би Си.

Две водещи акушеро-гинекологични организации в САЩ - Американският колеж на акушерите и гинеколозите и Дружеството за перинатална медицина насърчиха имунизацията и подчертаха, че ваксинирането на десетки хиляди бременни жени през последните няколко месеца е показало, че ваксините са безопасни и ефикасни по време на бременност.

Инфекцията от новия коронавирус по време на бременността увеличава риска от тежки усложнения и може да увеличи вероятността и от преждевременно раждане. Данни на правителството на САЩ сочат, че едва около 16 на сто от бременните жени са приели една или и двете дози от ваксина срещу COVID-19.

Доскоро позицията на двете организации на специалисти бе, че бременните не бива да бъдат изключвани от ваксинации, но не насърчаваха имунизацията. Преди дни и главната акушерка на Англия настойчиво призова бременните жени да се имунизират срещу COVID-19 възможно най-скоро.

Според официални данни от общопрактикуващите лекари и здравните власти в Англия стотици хиляди бременни британки не са имунизирани, а броят на бъдещите майки, настанени в болница заради инфекцията, расте. Други данни пък указват, че вариантът Делта на новия коронавирус увеличава вероятността от тежко протичане на инфекцията.

През последните три месеца 171 бременни в Англия с COVID-19 са имали нужда от болнична помощ и нито една от тях не е била имунизирана. В писмо до акушерките, гинеколозите и личните лекари главната акушерка на Англия Жаклин Дънкли-Бент казва, че всички специалисти по здравна помощ имат "отговорността активно да насърчават бременните жени" да се имунизират."Ваксините спасяват животи и това е още едно напомняне, че ваксината срещу COVID-19 пази вас, бебетата ви и любимите ви хора в безопасност и извън болница", каза главната акушерка на Англия в обръщение към бъдещите майки.

От средата на април на бременните жени в Англия се предлагат ваксините срещу COVID-19 на Pfizer и Moderna, като се препоръчва втората доза да се приема осем седмици след първата.Бременни жени споделят, че отказват да се имунизират, защото ваксините са твърде нови."Бременните очевидно и съвсем естествено се колебаят, защото нямаше достатъчно данни, но жените вече могат да са спокойни, защото имаме доказателства от реалния живот, ваксините се използват в практиката", каза за Би Би Си проф.Мариан Найт от университета в Оксфорд. Тя подчерта, че с имунизацията бъдещите майки защитават не само себе си, но и бебета си, на които предават антитела.

По данни на националната здравна служба на Англия повече от 55 000 бременни във Великобритания са имунизирани поне с една доза и няма никакви опасения за безопасността им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай