Астра Зенека ще доставя ваксини за Евросъюза

Това е първият по рода си договор, сключен от Съюза

Астра Зенека ще доставя ваксини за Евросъюза | StandartNews.com

Еврокомисията е подписала договор от името на страните-членки на ЕС с британския фармацевтичен гигант "Астра Зенека" (AstraZeneca) за доставката на най-малко 300 милиона дози от нейната потенциална ваксина срещу новия коронавирус, предаде Ройтерс, цитирана от dir.bg.

Това е първият по рода си договор, сключен от съюза.

Споразумението предвижда опция за купуване на 100 милиона допълнителни дози, които да бъдат разпределени според населението на страните-членки.

Преди дни "Астра Зенека", която разработва ваксина срещу новия коронавирус съвместно с учени от Оксфордския университет, е пристъпила към първата фаза на изпитания във Великобритания на лечение на базата на моноклонални антитела (mAb), съобщиха Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на фармацевтичната компания.

Целта на клиничните изпитания на препарата AZD7442 - комбинация от две моноклонални антитела, е да установят дали той е безопасен и се понася добре.

В изследването са включени 48 здрави доброволци на възраст между 18 и 55 години.

Моноклоналните антитела имитират естествени антитела, произвеждани от организма за борба с инфекции. Те могат да се синтезират в лаборатория за лечение на болести. Сред настоящите им приложения са в борбата срещу някои видове рак.

"Астра Зенека" получи този месец разрешение да проведе в Русия третата фаза от клиничните изпитания на ваксината си AZD1222 за профилактика на коронавирусна инфекция при възрастни хора. Тестовете с участието на 150 души ще бъдат извършени в четири болници в Санкт Петербург и Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай