Антителата не ни спасяват при втора вълна COVID-19

Опасно е, че хората се събират на групи и стоят близо един до друг

Антителата не ни спасяват при втора вълна COVID-19 | StandartNews.com

"Първи или втори пик на заразата не е най-важното. Факт е, че има повече заразени. Това е свързано с по-голямата динамика на контактите между хората. От съществено значение е да се пазим от вируса и да носим маските си правилно. Те трябва да покриват цялото лице", препоръча пред Нова телевизия д-р Савина Стоицова от Националния център по заразни и паразитни болести.

"Наличието на антитела не означава, че те остават дълго време в организма на човек. Те не осигуряват пълна защита от повторна зараза", казва Стоицова.

Тя наблюдава, че по улиците хората се събират на групички и стоят близо един до друг. Това според нея е доста опасно и притеснително, защото дистанцията е нарушена.

Според нея най-лошият сценарии за страната ни е случаите да продължат с тези темпове и здравната ни система да не се справи. Тя обясни и разликите между клъстерното и дифузното разпространение на вируса

"Ако болните са в клъстер – проследяването на контактните им лица е по-лесно. Така можеш да упражняваш добър контрол над разпространението на заразата. Ако обаче вирусът се разпространява дифузно, тогава контролът е доста по-труден", казва Стоицова.

Резките промени в броя на заразените също било нещо нормално за този тип зараза, обяснява епидемиологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай