Ваксинираните със сертификат за пътуване

Днес ще пристигнат 10 самолета от Англия

Ваксинираните със сертификат за пътуване | StandartNews.com

Натискът към болниците намалява, в момента сме 17 по заразяване в Европа. Това стана ясно на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Участие вземаха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, маг. фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов и членове на Националния оперативен щаб. 

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад и като абсолютно число, и като процент. Статистиката за 23 декември излезе с близо двучасово закъснение, като според нея са отчетени 1 615 нови случая, което е със 184 по-малко спрямо вчерашните 1 799 заразени. Направени са обаче и повече тестове – 6 945, спрямо 6 233 при предишния отчет, т.е. разлика от 712 теста. Трябва да се отбележи, че от днес в тази статистика влизат не само PCR, но и бързите антигенни тестове. Така процентът на положителни проби бележи сериозен спад - от 28,86% вчера до 23,25 на сто днес.

Очакваме дози 100 000 ваксини, ще бъдат ваксинирани 50 000 души.

Хората, които са си поставили и двете дози от ваксините за COVID-19 ще получават сертификати, които след това ще могат да им служат за пътувания. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Той обясни, че в имунизационната система ще има отделен модул за имунизация за COVID-19.  Информацията там ще може да бъде внасяна от болничните заведения, а след това джипитата, мобилни екипи, РЗИ. „В рамките на 24 часа те ще вкарват направените ваксинация, а след поставянето на втората доза ще бъде издаван и сертификат. Този документ може служи на хората за пътувания или други цели. Той ще е доближава до общоеверопейските, за да може гражданите да пътуват спокойно”, каза доц. Кунчев.

"Ставаме все по-силни и по-информирани, човечеството се изправя уверено и победоносно. В битката COVID-19 ваксините идват. С тях може би ще преодолеем едни от най-тъмните страници в съвременна ни история",  каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.„Болестта отстъпва пред усилията на всички, които се борят с нея и не са отказа. Благодаря на всички! Само заедно и с постоянно ще отвоюваме победа над COVID-19”, заяви той.

След Нова година се очаква одобрение да получи още една от ковид ваксините, а февруари- март още компании да получат разрешение. „Към средата на годината вече всички ще могат да работят с достатъчен капацитет, така че да се обезпечат в по-голям мащаб нуждите на държавите”, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов

Здравният министър посочи, че близо 16 000 са излекувани за последната седмица, а потвърдените случаи са 9 000. „Не се радвам и не искам българските граждани да са излекувани, а да са здрави. В тази връзка наложихме противоепидемичните мерки, които считаме, че дават резултат. Искам повече български граждани да стигнат здрави до ваксината.”, заяви той.

Министърът отчете тенденция на намаляване на ковид. 42% от леглата за неусложните пациенти са заети. Най-много са в Бургас – 62%, 60% във Варна, но и там намаляват. 41% от интензивни легла в страната са заети.  Най-много в столицата - 61% „Отчитаме това като изключително добра тенденция, която целяхме с мерките”, заяви здравният министър.  

Главният държавен здравен инспектор посочи, че от 7 до 20 декември заболяемостта на 100 000 души е 425. Така се нареждаме на 17 място в ЕС и 4 на Балканите. Най-ниска е заболяемостта в Кърджали, а най-голяма във Варна - 626 на 100 000, 394 на 100 000 е в столицата. По България е на трето място в ЕС и на 1-во в Балканите.

Днес у нас се очаква да кацнат 10 самолета от Великобритания – 8 в София и по един във Варна и Бургас. По думите на доц. Кунчев ще бъде необходим около час –час и половина, за да бъде обработен от един от тях.

Очаквайте подробности

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай