Ангелов: Готвим се за най-лошия сценарий

Наблюдаваме намаляване на заболеваемостта за последните две седмици, каза здравният министър

Ангелов: Готвим се за най-лошия сценарий | StandartNews.com

„Всички сценарии са възможни. Ние се готвим за най-лошия. Ако той не се сбъдне, значи сме се справили добре”. Това заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов пред Нова тв. В последните 2 седмици, според тенденцията в България, сравнена с предходните 2 седмици, наблюдаваме намаляване на заболеваемостта с 9.8%. Имаме и увеличаване на смъртните случаи, но то е в т.нар. уязвими групи. Нещо, което се говори от самото начало – че трябва да пазим именно тези групи”, обясни проф. Ангелов и добави, че се следят много показатели.

„Наблюдаваме намаляване на заболеваемостта за последните две седмици, в сравнение с предходните 2 седмици”, каза Ангелов и подчерта, че и днес излекуваните са повече от заболелите.

Помолен да коментира прогнозата, че ще имаме 100 000 болни до декември и дали това е възможно, проф. Ангелов каза: "Няма човек, който да може да ви даде конкретна цифра или прогноза. Ние следим на ежеседмична база динамиката на това заболяване и следим много показатели, както по абсолютни, така и по относителни стойности". По думите на министъра е възможно да имаме 20 000 болни през септември, но е важно колко от тях ще са в болници, в реанимации и т.н. "Мога да ви кажа какво ще направим ние като организация в здравеопазването, защото имаме ясен план", заяви здравният министър. Той коментира и случаите на Ковид-19 в домовете за възрастни хора в Русе и Варна. Според него ситуацията и в двете места е контролирана.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай