53 нови случая на коронавирус, 276 са излекуваните

317 са хората, които са настанени за болнично лечение. 40 души са в интензивни отделения

53 нови случая на коронавирус, 276 са излекуваните | StandartNews.com

Новите случаи на коронавирус в страната са 53, 1541 са общо случаите на новия коронавирус у нас, съобщи председателят на Оперативния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

Активни са 12 области. Акивните случаи са 1 199. 11 са в София, 13 са във Видин, 8 в Плевен, 4 в Перник, Ямбол - 4, Сливен - 3, Благоевград - двама, Пловдив - двама, Русе - двама, Враца и Смолян по един.

Излекуваните са общо 276 души. Починалите са 66. 317 са хората, които са настанени за болнично лечение. 40 души са в интензивни отделения.

Изследвани вчера у нас са 1302. Общият брой на тестуваните е 46 510, което е 6 644 на 1 милион население.

Вчера е направено второ преливане на плазма на друг пациент в тежко състояние. Направена е проверка от Агенцията по лекарствата. Няма забележки от тях и е отчетено, че този начин на лечение е успешно.

Двамата пациенти, на които е прелята плазма са в добро състояние.

Доц. Ангел Кунчев разкри, че избягалият вчера пациент на 88 години с деменция от болницата във Враца, е намерен бързо. "Става дума за 15-20 минути и не е контактувал", уточни той.

Ген. Мутафчийски съобщи, че е направена нова препоръка от Института Робърт Кох към Германия - да се извършва стратегическо тестуване.

Обсъждат се много активно какъв да бъде ритъмът на отпускане на мерките. В следващите дни предстоят нови такива. "Ние даваме постоянно нашето становище при поискване", обясни шефът на Щаба.

"За съжаление не може да се предвиди какъв ще бъде резултатът от отпускането на мерките", каза ген. Мутафчийски.

"Наблюдаваме много внимателно какво се случва", обясни той и поясни, че правителството ще съобщи от коя дата ще се отворят нови алеи, планини, различни видове спорт, който се практикува на открито.

На въпрос дали крият опасност маските, шефът на Щаба заяви, че в момента е времето, когато се обострят поленовите алергии и там специалистите трябва да кажат дали пристъпите са заради маска или полени. Относно това, че много медици в Плевен не носят маски, Мутафчийски заяви, че това е задължително и е за сигурност, както за тях, така и за пациентите.

Във връзка с това дали ще остане изискването за носене на маски на отворени пространства, шефът на Щаба заяви, че маските са изключително полезни за използване в затворени пространства - градски транспорт, магазини и др.

Ваксина обаче скоро не трябва да очакваме, разкри проф. Тодор Кантарджиев. Той заяви, че наистина скоро може маските на открито да отпаднат и поясни, че всички са чакали да има повече познания за вируса и "слънцето да трепе вируса".

Ген. Мутафчийски разкри, че вървим към платото на сегашния пик. "Към 10 - 13 май не ми се струва вероятност да имаме голям брой случаи на заразени от COVID-19, но знае ли човек:, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай