Съдят Meta за съучастие в убийство

Повод е смъртта на федерален охранител в САЩ

Съдят Meta за съучастие в убийство | StandartNews.com

Оцелялата сестра на Дейв Патрик Ъндърууд, федерален охранител, който беше убит при стрелба през 2020 г., заведе дело срещу Meta. Тя държи компанията-майка на Facebook отговорна за свързването на двамата мъже, обвинени в заговора за убийството. Според сестрата, социалната мрежа им е предоставила платформа онлайн, чрез която да планират атаката.

Ъндърууд беше застрелян пред федерална сграда в Оукланд, Калифорния през май 2020 година. Двамата мъже, обвинени за случая, по-късно бяха свързани с така нареченото антиправителствено движение „boogaloo“, което Facebook забрани от платформата си чак през юни 2020 година.

„Стрелбата не е случаен акт на насилие“, се посочва в иска. „Това беше кулминацията на екстремистки заговор, измислен и планиран във Facebook от двама мъже, които Meta е свързала чрез социалната си мрежа“.

В документите се твърди още, че двамата мъже никога не биха се срещнали, ако не бяха препоръките на Facebook, които са ги накарали да се присъединят към групи, открито застъпващи се за насилие. Говорител на Meta каза в изявление пред The ​​New York Times, че „твърденията са без правно основание“ и посочи усилията на компанията за забрана на „военизирани социални движения“.

Това не е първият съдебен процес, в който Meta е замесена заради ролята си в подхранването на екстремизъм и насилие. Собствените изследователи на Facebook дори предупредиха, че препоръките за присъединяване към групи са тласкали потребители към екстремизъм през 2016 г., според вътрешни фирмени документи, споделени от The Wall Street Journal.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай