Самолет ще откарва пътници навсякъде по света само за час

Хиперзвуковият апарат на Китай е вдъхновен от стара разработка на НАСА

Самолет ще откарва пътници навсякъде по света само за час | StandartNews.com

Инженери в Китай работят върху иновативен и свръхбърз хиперзвуков самолет. Той ще може да превозва пътници навсякъде по света само в рамките на един час.

В момента изследователският екип тества прототип на хиперзвуков двигател, който трябва да задвижва 45-метровия самолет. Надеждите са той да превозва до 10 пътници при невероятно високи скорости.

Професор Тан Хуиджун и колеги от Университета по аеронавтика и астронавтика в Дзянсу са създателите на прототипа на двигателя. Те вече са го тествали в аеродинамичен тунел, съобщава South China Morning Post.

Бъдещият летателен апарат ще пътува с пет пъти по-висока скорост от звука поради своя дизайн. А този дизайн всъщност се основава на идея от 90-те години на миналия век на Минг Хан Танг - бивш главен инженер на хиперзвуковата програма на НАСА. Проектът, наречен Boeing Manta X-47C, в крайна сметка е спрян поради високи разходи и някои технически проблеми.

„Поднебесната империя“ обаче не е сама в надпреварата за разработване на хиперзвукови самолети. Още през юли американските военновъздушни сили обявиха сключването на договор за 60 милиона щ. долара с компания, наречена Hermeus. Целта е да бъде проектиран и разработен прототип на хиперзвуков самолет в рамките на три години. В САЩ се надяват, че летателният апарат ще може да се движи със скорост от около 6100 километра в час и то само с един двигател.

А тук ще намерите още новини от технологичния свят!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай