Нови живи материали ще доведат до саморемонтиращи се сгради

Те представляват "живо мастило", с което могат да се правят триизмерни структури

Нови живи материали ще доведат до саморемонтиращи се сгради | StandartNews.com

Много скоро къщите, блоковете и останалите сгради около нас ще могат да се ремонтират сами. Или поне в това са убедени група учени, които са разработили нов вид материал, наречен от тях "живо мастило". Той представлява органична материя, включваща генетично модифицирани бактерии Ешерихия коли и други микроорганизми.

 

По този начин те могат да създават нановлакна, да ги обединяват и да добавят други материали. Крайният продукт е своеобразно мастило за 3D принтери, което позволява изграждането на триизмерни обекти с всякаква големина.

 

Потенциалът на подобна технология е огромен и включва създаването на всевъзможни предмети, които след това ще могат да се ремонтират, а в перспектива - дори да променят своите характеристики в движение. По този начин, според изследователите, могат да бъдат разработени дори цели сгради, които в бъдеще да могат да се ремонтират съвсем сами.

Особено полезно подобно откритие би било за овладяването на космоса и създаването на бази на Луната или Марс, където вероятно ще липсват много от необходимите инструменти и материали. "Живото мастило" обаче би имало и сериозно приложение на Земята - за създаване на жилища за населението на развиващия се свят, където огромен брой хора все още нямат къде да живеят.

 

В миналото различни научни екипи също са се опитвали да създадат живи материали за сгради или други предмети, но без резултат. В повечето случаи те просто не са успявали да постигнат желаната крайна триизмерна форма. Сега обаче новото "живо мастило" успява да постигне това.

 

Четете повече технологични новини в нашата специализирана рубрика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай