ЕС блокира политически реклами, насочени към етнос и религия

Целта е изборите в рамките на съюза да бъдат прозрачни и честни

ЕС блокира политически реклами, насочени към етнос и религия | StandartNews.com

Европейската комисия предложи забрана на някои видове целеви политически реклами, които използват чувствителни лични данни, включително етнически произход, религия, здравен статус или сексуална ориентация. Забраната ще важи, освен ако самите потребители не дадат изрично съгласие, че желаят да получават такива реклами.

Ако правилата влязат в сила, рекламодателите ще трябва да предоставят ясни подробности относно критериите, които използват за таргетиране, отбелязват още от изпълнителната власт на Европейския съюз. Всяка реклама ще да бъде по-прозрачна по отношение на показването на името на лицето или организацията, който/която е платила за нея.

ЕК се надява, че тези мерки ще помогнат за защитата на почтеността на изборите в рамките на съюза, като до голяма степен затруднят кампаниите за насочване и подвеждане на маргинализирани групи. В съобщението от Брюксел се посочва още, че хората трябва да могат лесно да разпознават кога виждат платена политическа реклама, независимо дали онлайн или офлайн, и да участват в политически дискусии, без да бъдат засегнати от манипулация или дезинформация.

„Изборите не трябва да бъдат състезание на непрозрачни хора и методи. Гражданите трябва да знаят защо виждат дадена реклама, кой е платил за нея, колко, какви критерии за микронасочване са използвани“, коментира в изявление вицепрезидентът на ЕК за ценности и прозрачност Вера Йоурова.

Ако законопроектът бъде приет, страните-членки на ЕС ще трябва да определят глоби за нарушаване на правилата. А националните органи за защита на данните ще бъдат натоварени със задачата да наблюдават как личните данни се използват при насочване на реклами и да налагат санкции, когато е уместно.

Политическите реклами са горещ проблем за онлайн платформите от няколко години. Facebook и Google временно ги забраниха след затваряне на анкетите на президентските избори в САЩ през 2020 г., за да спрат потока от дезинформация. По-рано този месец Meta, компанията майка на Facebook и Instagram, премахна хиляди опции за насочване на реклами, включително тези, свързани с етническа принадлежност, здраве, религия, сексуална ориентация и политически убеждения. Twitter забрани всички политически реклами още през 2019 година.

Четете тук още новини от технологичния свят!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай